Το Ζαγόρι

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή στην καρδιά της Ηπείρου, από τις πιο γραφικές και παραδοσιακές περιοχές στην Ελλάδα. Το όνομα Ζαγόρι έχει σλαβική προέλευση από τις λέξεις «ζα», που σημαίνει πίσω, και «Γκόρι», που σημαίνει βουνό. Έτσι, Ζαγόρι σημαίνει «η γη πίσω από το βουνό», και ιδίως πίσω από το βουνό Μιτσικέλι των Ιωαννίνων, το οποίο είναι το φυσικό σύνορο του Ζαγορίου προς το νότο. Η περιοχή εκτείνεται σε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 47 παραδοσιακά χωριά. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 500 και 2.600 m, το οποίο είναι το υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής της οροσειράς της Τύμφης, Γκαμήλα.

Η οροσειρά της Τύμφης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Ζαγορίου. Βαθιές κοιλάδες, φαράγγια, απότομες πλαγιές, ρέματα, ποτάμια, λίμνες, τα δάση και τα λιβάδια εναλλάσσονται σε ένα τοπίο άγριας και παρθένας ομορφιάς, που οι άνθρωποι στο Ζαγόρι σέβονται και προστατεύουν. Σήμερα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου προστατεύει τις περιοχές αυτές από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γραφικά φαράγγια του Ζαγορίου. Το φαράγγι του Βίκου συλλέγει τα νερά ενός αριθμού μικρών ποταμών και τους οδηγεί σε ποταμό Βοϊδομάτη, που υψώνεται στο φαράγγι. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο. Το φαράγγι του Βίκου είναι επίσης μια περιοχή μείζονος επιστημονικού ενδιαφέροντος, επειδή είναι σε σχεδόν παρθένα κατάσταση - ένα καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη - και περιλαμβάνει πολλά και ποικίλα οικοσυστήματα.

Λόγω της άγριας διαμόρφωση του εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες, τα πολλά τρεχούμενα νερά και τους πολυάριθμους οικισμούς, δημιουργήθηκε η ανάγκη να συνδεθούν τα χωριά αυτά. Έτσι, κατασκευάστηκε ένα σύστημα μεταφοράς το οποίο περιελάμβανε λιθόστρωτα μονοπάτια, «σκάλες» και πέτρινα γεφύρια.

Τα περισσότερα από τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τουλάχιστον 36, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και είναι πλέον προσβάσιμα. Οι «σκάλες» (το πιο γνωστό είναι το ένα στο Βραδέτο) ήταν στην πραγματικότητα λιθόστρωτα μονοπάτια με τα βήματα που διασχίζουν άγρια ​​περιοχές και πλαγιές.

Τα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου είναι περίπου 60, όλα χτισμένα μεταξύ του 18ου και του 19ου αιώνα, στα χρόνια της ακμής της. Οι περισσότερες από τις γέφυρες χτίστηκαν με δωρεές των πλουσίων από το Ζαγόρι και γι 'αυτό κάποιες από αυτές φέρουν τα ονόματά τους (γεφύρι του Μίσιου, Πλακίδα, Κοντοδήμου, κλπ) Πολλά από αυτά τα γεφύρια σώζονται σε άριστη κατάσταση και είναι επισκέψιμα. Το μεγαλύτερο είναι το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα, επίσης γνωστή ως «Καλογερικό», κοντά στο χωριό Κήποι και Κουκούλι.

Η περιοχή του Ζαγορίου, ΒΔ Ελλάδα, είναι γνωστή για τα αξιοθέατά της. Μπορείτε να περάσετε την ημέρα σας με διάφορες εκδρομές και δραστηριότητες. Μπορείτε να:

  • Επισκεφτείτε τα περίφημα πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου, με τη μοναδική αρχιτεκτονική τους, να κάνετε μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια ή απλά να καθίσετε για ένα τσίπουρο κάτω από τη σκιά του πλατάνου.
  • Θαυμάστε τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια ή την περιοχή. Το πιο γνωστό είναι η γέφυρα Κόκκορης, το τριτόξο γεφύρι του Πλακίδα (ή η "γέφυρα μοναχού»),η γέφυρα Μίσσιου.
  • Επισκεφθείτε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής (της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Τσεπέλοβο, Αγίας Παρασκευής εκκλησία στο Μονοδένδρι, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στα Άνω Πεδινά, κλπ)
  • Θαυμάστε τη θέα της χαράδρας του Βίκου, το δεύτερο βαθύτερο στο κόσμο μετά το Grand Canyon, στην Αριζόνα.
  • Εξοικειωθείτε με την παράδοση του Ζαγορίου μέσα από τα μικρά μουσεία στο Μονοδένδρι, Κουκούλι, Ελαφότοπος κ.λπ.

Το Ζαγόρι μπορείτε να το επισκεφθείτε όλο το χρόνο και προσφέρει διαφορετικά πράγματα για τον ταξιδιώτη με τις τέσσερις εποχές του χρόνου:

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, το χιόνι λιώνει και ανθίζει η φύση. Είναι η τέλεια στιγμή για ράφτινγκ και ορεινή ποδηλασία.

Το καλοκαίρι προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για πεζοπορία κάτω από τη σκιά των δέντρων. Στο τέλος του οδοιπορικού μια βουτιά στα ποτάμια είναι μοναδική εμπειρία. Επίσης, είναι η τέλεια περίοδος για παραπέντε, καθώς ο ήλιος θερμαίνει τις πλαγιές των βουνών και δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα.

Το φθινόπωρο είναι η πιο κοσμοπολίτικη σεζόν στο Ζαγόρι. Η χλωρίδα είναι μία από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα.

Τέλος, ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να κάθεστε μπροστά από το τζάκι να διαβάσετε ένα βιβλίο, με ένα ποτήρι κρασί και να παρακολουθείτε το χιόνι που πέφτει, ενώ προστατεύεστε μέσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια του Ζαγορίου!

Τα γεφύρια

Τα έξι καταπληκτικά πέτρινα γεφύρια που συνδέουν τα μονοπάτια γύρω από το χωριό εξυπηρετούσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την επικοινωνία του με τις γύρω περιοχές , ειδικά λόγω του ότι το οδικό δίκτυο είναι αρκετά πρόσφατο.

Αυτές οι γέφυρες, που χτίστηκαν πριν από μερικούς αιώνες, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Η στρατηγική τους θέση εξασφαλίζει τη συνεχή χρήση τους, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που τα νερά είναι ορμητικά.

Τα περίφημα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, κατασκευασμένα από ειδικούς τεχνίτες της εποχής, είναι μνημεία των ικανοτήτων και της φαντασίας των ανθρώπων αυτών. Η κατασκευή τους είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και κάθε ένα από αυτά έχει το δική του χαρακτήρα. Ο αριθμός των τόξων τους, το σχήμα τους και την ανάπτυξή τους στο χώρο ορίζουν τον χαρακτήρα της κάθε γέφυρας. Η τοποθεσία για την κατασκευή της γέφυρας ήταν πάντα πολύ προσεκτικά επιλεγμένη και όσο το δυνατόν πιο μακριά από περιοχές με άμμο, καθώς αυτό έκανε τα θεμέλια επικίνδυνα.

Το όνομα της κάθε γέφυρας προήλθε από το όνομα του κατασκευαστή ή του χορηγού ή και από τα δύο. Αν η γέφυρα είχε κατασκευαστεί με δωρεές από τους πολίτες μιας περιοχής, θα έπαιρνε το όνομα της περιοχής.

Αυτά είναι τα έξι πανέμορφα πέτρινα γεφύρια που περιβάλλουν το Χωριό Κήποι:

Γεφύρι Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη

Σε μικρή απόσταση από την έξοδο του χωριού των Κήπων, προς το δρόμο για το Κουκούλι, συναντάμε το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη. Γεφυρώνει το ρέμα που ονομάζεται Βικάκι, συνέχεια του Βίκου, σε ένα σημείο που οι πλευρές του φαραγγιού είναι απότομες και κοντινές. Μονότοξο, χτίστηκε το 1753 και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό μέσα στο δασωμένο τοπίο που το περιβάλλει. Το γεφύρι αυτό ένωνε τα χωριά Κήποι και Κουκούλι με το μονοπάτι που συνεχίζει μετά το ποτάμι μέσα στο δάσος.

Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό

Από την αντίθετη πλευρά της εισόδου στο Βικάκι, μέσα στην κυρίως κοίτη του Βίκου, συναντάμε αμέσως το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο του Ζαγοριού. Απλώνεται σε ένα σχετικά ευρύχωρο μέρος του ποταμού, από την μια όχθη ως την άλλη, σαν ένα κύμα που κυλάει ήρεμα. Κτισμένο το 1814, αποτελεί ένα εξαιρετικό μνημείο της τέχνης των γεφυριών με τις άψογα διατηρημένες καμπύλες γραμμές του που αναπτύσσονται ελεύθερα στο τοπίο.

Αρχικά ήταν ξύλινο, έχοντας ως χορηγό το Ζώτο Ρούσση, ο οποίος ξόδεψε 8.000 γρόσια για την κατασκευή του. Η μετατροπή του σε πέτρινο οφείλεται στη χορηγία 20.000 γροσίων από τον ηγούμενο του μοναστηριού των Κήπων ( του Προφήτη Ηλία), τον Σεραφείμ. Γι’ αυτό το λόγο πήρε το όνομα “Καλογερικό”. Το άλλο του όνομα, δηλαδή του Πλακίδα, άρχισε να χρησιμοποιείται μετά το 1865, όταν επισκευάσθηκε από τον Κουκουλιώτη Αλέξη Πλακίδα και τον αδερφό του Ανδρέα. Υπάρχει μάλιστα και σχετική επιγραφή για την επισκευή του.

Γεφύρι Μύλου

Το δίτοξο αυτό γεφύρι βρίσκεται στην έξοδο του χωριού Κήποι προς το χωριό Φραγκάδες, στον Μπαγιώτικο ποταμό και αποτελείται από δύο μεγάλες καμάρες και μια μικρότερη. Χτίστηκε το 1748 και συνδέει τους Κήπους με τον παλιό νερόμυλο του χωριού. Παραδοσιακά, εξυπηρετούσε τους κατοίκους των χωριών να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους καθώς επίσης διευκόλυνε την πρόσβαση προς την πόλη των Ιωαννίνων. Το γεφύρι φαίνεται από τις περισσότερες σουίτες και τους κοινόχρηστους χώρους του Kipi Suites.

Γέφυρα Κόκορη & Νούτσου

Το πέτρινο αυτό γεφύρι με τη μοναδική καμάρα του βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Πρωτοχτίστηκε το 1750 με χρήματα του Νούτσου Κοντοδήμου, αλλά πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να επισκευασθεί ή και να χτιστεί από την αρχή. Πολλοί ήταν επίσης αυτοί που συμμετείχαν στη συντήρησή του, όπως ο μυλωνάς Γρηγόρης Κόκκορης από τον οποίο πήρε και το ένα από τα δύο ονόματά του. Το γεφύρι σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση σήμερα και βρίσκεται σε εύκολα προσβάσιμη θέση, πάνω στον κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι.

Γεφύρι του Πετσώνη/ Πιτσώνη ή Πετσιώνη

Από το σημείο αυτό έχουμε πανέμορφη θέα στο χωριό,καθώς είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στη φουντωμένη πλαγιά. Ένα δεύτερο γεφύρι είναι κοντά, αυτό του Πιτσώνη, χτισμένο το 1850. Μονότοξο και αυτό, είναι χωμένο μέσα στο πράσινο και δύσκολα ορατό από τον αυτοκινητόδρομο που κατευθύνεται προς Νεγάδες.

Γεφύρι του Μυρίση

Αρκετά πιο βαθιά μέσα σε ένα παρακλάδι του Μπαγιώτικου ρέματος, το μονότοξο γεφύρι του Μυρίση, ενώνει δύο ομαλές δασωμένες πλευρές του ανοικτού εκείνου σημείου του ποταμού. Για αυτό το γεφύρι έχουμε ελάχιστες ιστορικές πληροφορίες. Περπατώντας πάνω στα κυματιστά καλντερίμια που στεφανώνουν τα τόξα των γεφυριών, έχουμε την ξεχωριστή αίσθηση ότι βρισκόμαστε πάνω σε ένα σύγχρονο γλυπτικό έργο.

Ήπειρος

Η Ήπειρος, ως επί το πλείστον ορεινή περιοχή, κυριαρχείται από την οροσειρά της Πίνδου, τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Η περιοχή προσφέρει στον επισκέπτη μια ευρεία ποικιλία αξιοθέατων: παραλίες με λευκή άμμο, γραφικά χωριά όπως η Πάργα και τα Σύβοτα της ακτής του Ιονίου, τα Ζαγοροχώρια, το Εθνικό Πάρκο του Βίκου-Αώου, τη ζωντανή πόλη των Ιωαννίνων, τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Νικόπολης και της Δωδώνης, μοναστήρια και εκκλησίες, καθώς επίσης και μικρά χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα:

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και πρωτεύουσα του νομού. Είναι μια ζωντανή και σύγχρονη πόλη, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση. Χτισμένα στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, σε υψόμετρο 480 μ, τα Ιωάννινα συνδυάζουν αναρίθμητα ιστορικά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος με την εκπληκτική φυσική ομορφιά τους. Μερικά από τα υψηλότερα βουνά στην Ελλάδα βρίσκονται στο Νομό Ιωαννίνων. Τμήματα των Εθνικών Πάρκων της Πίνδου βρίσκονται εντός των ορίων του νομού. Ίσως η πιο αξιοσημείωτη έλξη των Ιωαννίνων είναι το νησάκι στη λίμνη Παμβώτιδα. Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, περιέχει πληροφορίες και πίνακες, καθώς και δημιουργίες και χώρους διαμονής του Αλή Πασά. Ο Αλή Πασάς πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στη μονή Αγίου Παντελεήμονος. Το μουσείο δεν είναι το μόνο αξιοθέατο του νησιού: υπάρχουν πολλά καταστήματα δώρων, ταβέρνες, εκκλησίες και φούρνοι σε δρομάκια του νησιού. Η ιστορία του θανάτου από πνιγμό της κυρά Φροσύνης από τον Αλή-Πασά, στοιχειώνει το νησάκι.

Η περιοχή του κάστρου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ήταν η καρδιά του Δεσποτάτου της Ηπείρου, και το οθωμανικό βιλαέτι. Το εσωτερικό κάστρο ή ακρόπολη φέρει το όνομα «Ιτς Καλέ» (από την τουρκική: "IC / εσωτερικό", "Καλέ / κάστρο"). Η παράξενη, λαβυρινθώδης διάταξη των δρόμων του κάστρου, λέγεται ότι σχεδιάστηκε για να μπερδεύει τους πειρατές που παραβίαζαν τα τείχη του κάστρου, έτσι ώστε να χάνονται μέσα στο φρούριο και να συλλαμβάνονται πριν διαφύγουν. Μέσα στο κάστρο στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το τζαμί του Ασλάν Πασά στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει έργα λαϊκής τέχνης, καθώς και όπλα και σπαθιά από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της περιοχής.

Τα Ιωάννινα είναι διάσημα σε όλη την Ελλάδα για την αργυροχοΐα τους, με πληθώρα καταστημάτων που πωλούν ασημένια κοσμήματα, χάλκινα σκεύη και διακοσμητικά αντικείμενα.

Σπήλαιο Περάματος

Ένα άλλο διάσημο αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το σπήλαιο του Περάματος, αφιερωμένο στον Πλούτωνα και τη Περσεφόνη. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια και ανακαλύφθηκε το 1940, αλλά η επίσημη εξερεύνησή του ξεκίνησε το 1956 από τους Άννα και Ιωάννη Πετρόχειλου. Εκτός από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, θα δείτε εκεί απολιθωμένα οστά και δόντια από ένα σπάνιο είδος αρκούδας, που βρέθηκε εκεί για πρώτη φορά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 26510 81650 ή 26510 81521 ή www.spilaio-perama.gr.

Θέατρο Αρχαίας Δωδώνης

Σε μια καταπράσινη κοιλάδα στις ανατολικές πλαγιές του όρους Τόμαρος, 22 χλμ. νοτιο-δυτικά των Ιωαννίνων, βρίσκεται η Δωδώνη, ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην Ήπειρο, μαζί με την αρχαία Νικόπολη στην Πρέβεζα. Χρονολογείται πριν στο 1000 π.Χ., και ήταν ο τόπος του μαντείου του Διός. Το θέατρο, το οποίο είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα με χωρητικότητα 18.000 άτομα. Τα περισσότερα από τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Πάργα

Η Πάργα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, ανάμεσα στις πόλεις της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, κοντά στον Αχέροντα ποταμό. Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από τον κόλπο, με το Ενετικό κάστρο και μια ατμόσφαιρα νησιού. Πρόκειται για μία από τις πιο γραφικές πόλεις στην Ελλάδα με όμορφες, καθαρές και παρθένες αμμώδεις παραλίες και εκπληκτική θέα στον κόλπο. Επιπλέον, διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ιστορικών χώρων και αρχαία μυστικιστικά μέρη. Η Πάργα αποτελεί ευχάριστη απόδραση από τα γραφικά νησιά των Παξών, των Αντίπαξων και της Κέρκυρας.

Αρχαία Νικόπολη

Η Νικόπολη βρίσκεται στα προάστια της πόλης της Πρέβεζας. Χτίστηκε από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ., για να γιορτάσει τη νίκη του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στο Άκτιο. Η πόλη αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς χορηγήθηκαν πολλά οφέλη στους κατοίκους (γη, ελευθερία, κ.λπ.). Ήταν μια όμορφη πόλη με ναούς, θέατρα, γυμναστήρια, αρχοντικά και τα άλλα μνημεία, ενώ αποτελούσε το κέντρο επικοινωνίας μεταξύ Ρώμης και των κτήσεών της.

Σήμερα σώζονται μέρος του σταδίου, τα δύο θέατρα, το αμφιθέατρο, το υδραγωγείο, τα τείχη και ένας μεγάλος βωμός. Το υδραγωγείο της Νικόπολης είναι ένα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα της εποχής εκείνης.

Σύβοτα

Τα Σύβοτα είναι ένα γραφικό χωριό στα παράλια του Ιονίου. Απέχει μόλις μισή ώρα από την πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας, την Ηγουμενίτσα, και είναι το πιο γνωστό θέρετρο της περιοχής. Χτισμένα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με καταπράσινους λόφους γύρω από έναν μαγευτικό όρμο, νησάκια που θυμίζουν νορβηγικά φιόρδ, κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες παραλίες (Μεγάλη Άμμος, Μικρή Άμμος, Μπέλλα Βράκα κ.ά.) τα Σύβοτα αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Concept Store

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

House of P&J L.Fermor

Press

Press

Special Offers

Special Offers

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις