Αποκόρωνας

Ο Αποκόρωνας βρίσκεται στη βορειοδυτική Κρήτη. Ανατολικά της πόλης των Χανίων. Εκτείνεται από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων μέχρι τις βόρειες ακτές της Κρήτης, σε μια πλατιά πεδιάδα περιτριγυρισμένη από λόφους. Στα ανατολικά, το Ακρωτήριο Δράπανος (527μ) υψώνεται πάνω από τη πεδιάδα και εκτείνεται έως το Κρητικό Πέλαγος. Η περιοχή είναι πολύ πράσινη και γόνιμη, κάτι ασυνήθιστο για τη βραχώδη Κρήτη. Η περιοχή του Αποκόρωνα έχει πλούσια βλάστηση από ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές και αμπελώνες. Αποτελείται από 50 χωριά και συνοικισμούς και κατοικείται περίπου από 13.000 κατοίκους. Οι πιο γνωστές παραλίες βρίσκονται στις Καλύβες, την Αλμυρίδα και την Γεωργιούπολη. Υπάρχουν πολλά όμορφα χωριά και μνημεία στον Αποκόρωνα που αξίζουν την επίσκεψή σας. Επίσης, η περιοχή είναι ιδανική για περιήγηση και ποδηλασία.

 

Οι 10 Προορισμοί Που Δεν Πρέπει να Χάσετε

1. Λίμνη Κουρνά

Πρόκειται για τη μοναδική φυσική λίμνη σε νησί της Μεσογείου. Τροφοδοτείται από 2 υπόγειες πηγές με νερό που προέρχεται από τα Λευκά Όρη. Τόσο η λίμνη όσο και η τριγύρω περιοχή αποτελούν προστατευμένο βιότοπο για πολλά είδη πουλιών και ζώων. Περίπου 400 είδη φυτών έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, 7 από τα οποία είναι ενδημικά.

2. Η Γεωργιούπολη και το λιμάνι της

Στη Γεωργιούπολη αξίζει να επισκεφθείτε το γραφικό λιμάνι με τις πολύχρωμες βάρκες. Το νερό του λιμανιού είναι γλυκό και προέρχεται από τον ποταμό Αλμυρό. Στο ποτάμι θα δείτε να κολυμπούν αρκετές χελώνες. Χαρακτηριστικό είναι το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που χτίστηκε μέσα στη θάλασσα πριν από έναν αιώνα. Η Γεωργιούπολη είναι δημοφιλής και για τη μακριά, αμμώδη παραλία της.

3. Το Παραδοσιακό Χωριό Βάμος

Ο Βάμος είναι ένα καταπράσινο, ημιορεινό χωριό, σε ύψος 250μ. Είναι παραδοσιακό κρητικό χωριό, προστατευμένο από το μαζικό τουρισμό, που διατηρεί τη γραφικότητα του. Έχει ορισμένα έξοχα δείγματα παραδοσιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Ο Βάμος είναι γνωστός ως παραδοσιακός προορισμός και όλο και περισσότεροι ντόπιοι έχουν αρχίσει να αναπαλαιώνουν τις κατοικίες τους. Το τοπικό τουριστικό γραφείο οργανώνει πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως μαθήματα μαγειρικής, πεζοπορίες, παραγωγή τυριού, κλπ.

4. Το Μοναστήρι Καρύδι

Το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στη θέση Καρύδι είναι γνωστό από το 1600. Το εντυπωσιακό κτίριο του ελαιουργείου που χτίστηκε στο μοναστηριακό συγκρότημα το 1860 αποτελείται από 12 καμάρες και είναι χαρακτηριστικό της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής με ενετικές επιρροές. Το 1905 το μοναστήρι ερειπώθηκε και το 1922 η περιουσία του δωρήθηκε σε βετεράνους σε βετεράνους των Μικρασιατικών και Βαλκανικών πολέμων. Η μονή ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, αλλά το 1996 αναστηλώθηκε και λειτουργεί ξανά.

5. Η Αρχαία Πόλη Άπτερα

Η αρχαία πόλη της Άπτερας είναι σημαντική ιστορική περιοχή και τα ερείπια που μπορείτε να επισκεφτείτε σήμερα χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Οι πιο εντυπωσιακές κατασκευές είναι οι τεράστιες στέρνες και το αμφιθέατρο. Άλλα σημαντικά μνημεία είναι ένας Δωρικός ναός, ένα συγκρότημα τάφων από τον 4ο αι. π.Χ., καθώς και ένα τείχος μήκους σχεδόν 4 χλμ. Υπάρχει επίσης το Βυζαντινό μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου καθώς και ένα τουρκικό φρούριο που χτίστηκε το 1866-1869.

6. Βρύσες και η Ρωμαϊκή Γέφυρα

Οι Βρύσες είναι ένα τυπικό αγροτικό χωριό και ιδανικό μέρος για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Βρίσκεται σε μία γόνιμη πράσινη πεδιάδα με πολύ τρεχούμενο νερό, πλατάνια και πλούσια βλάστηση. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο των Βρυσών είναι η ‘’ελληνική καμάρα’’, μια γέφυρα πάνω από τον Βρυσανό ποταμό χτισμένη κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από πέτρες, χωρίς συνδετική λάσπη. Το υψηλότερο σημείο της είναι 8,4 μ.

7. Το Γαβαλοχώρι και ενετικά πηγάδια

Το Γαβαλοχώρι είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό με πολλά αξιοθέατα. Υπάρχει ένας αψιδωτός μύλος για την παραγωγή ελαιόλαδου χτισμένος από το 1360, το παλιό σχολείο και πολλά αναπαλαιωμένα κτίρια. Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε το γυναικείο συνεταιρισμό απ’ όπου μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα προϊόντα και υφάσματα. Σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το κέντρο του χωριού αξίζει να δείτε τα λιθόκτιστα ενετικά πηγάδια, χτισμένα στον 11ο αι., και μία ενετική γέφυρα. Πολλά πήλινα αγγεία έχουν βρεθεί σε αυτά τα πηγάδια τα οποία φυλάσσονται στο ΄’Λαϊκό Μουσείο’’ του Γαβαλοχωρίου που βρίσκεται κοντά στην πλατεία.

8. Ο Στύλος και οι πηγές του

Χαρακτηριστική είναι η πλατεία του Στύλου που περιβάλλεται από τεράστια πλατάνια. Στο χωριό υπάρχουν πολλές πηγές με κρυστάλλινο νερό. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται η παλιά εκκλησία του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου (13ος αι.) που είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες αυτής της περιόδου. Ανασκαφές βόρεια του χωριού, στο λόφο Αζοίρες, αποκάλυψαν πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς: ένα σημαντικό Μινωικό οικισμό, έναν θολωτό Μινωικό τάφο, καθώς και ένα αρχαίο νεκροταφείο.

9. Ο Βυζαντινός ναός του Αγ. Νικολάου στα Κυριακοσέλια

Ο ναός αυτός είναι ένα έξοχο παράδειγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και χτίστηκε γύρω στο τέλος του 11ου αι. μ.Χ. Περιέχει πολλές όμορφες και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες με έμφαση σε αποχρώσεις του μπλε. Η διαδρομή μέχρι την εκκλησία είναι πολύ όμορφη. Η εκκλησία του Αγ. Μάμα λίγο πιο πάνω αξίζει επίσης την επίσκεψή σας.

10. Η αρχαία Λάππα και η Αργυρούπολη

Η Αργυρούπολη είναι ένα γραφικό πράσινο χωριό, χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης Λάππα. Υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα, όπως ένα μωσαϊκό πάτωμα ρωμαϊκής βίλας και ρωμαϊκοί τάφοι. Μη χάσετε τις πηγές της Αργυρούπολης με τους μικρούς καταρράκτες και τα σκιερά πλατάνια. Εκεί μπορείτε να φάτε σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες όπου σερβίρουν και φρέσκιες πέστροφες.

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Concept Store

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

House of P&J L.Fermor

Press

Press

Special Offers

Special Offers

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις