ΖΑΓΟΡΙ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή στην καρδιά της Ηπείρου, από τις πιο γραφικές και παραδοσιακές περιοχές στην Ελλάδα. Το όνομα Ζαγόρι έχει σλαβική προέλευση από τις λέξεις «ζα», που σημαίνει πίσω, και «Γκόρι», που σημαίνει βουνό. Έτσι, Ζαγόρι σημαίνει «η γη πίσω από το βουνό», και ιδίως πίσω από το βουνό Μιτσικέλι των Ιωαννίνων, το οποίο είναι το φυσικό σύνορο του Ζαγορίου προς το νότο. Η περιοχή εκτείνεται σε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 47 παραδοσιακά χωριά. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 500 και 2.600 m, το οποίο είναι το υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής της οροσειράς της Τύμφης, Γκαμήλα.

Η οροσειρά της Τύμφης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Ζαγορίου. Βαθιές κοιλάδες, φαράγγια, απότομες πλαγιές, ρέματα, ποτάμια, λίμνες, τα δάση και τα λιβάδια εναλλάσσονται σε ένα τοπίο άγριας και παρθένας ομορφιάς, που οι άνθρωποι στο Ζαγόρι σέβονται και προστατεύουν. Σήμερα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου προστατεύει τις περιοχές αυτές από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γραφικά φαράγγια του Ζαγορίου. Το φαράγγι του Βίκου συλλέγει τα νερά ενός αριθμού μικρών ποταμών και τους οδηγεί σε ποταμό Βοϊδομάτη, που υψώνεται στο φαράγγι. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο. Το φαράγγι του Βίκου είναι επίσης μια περιοχή μείζονος επιστημονικού ενδιαφέροντος, επειδή είναι σε σχεδόν παρθένα κατάσταση - ένα καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη - και περιλαμβάνει πολλά και ποικίλα οικοσυστήματα.

Λόγω της άγριας διαμόρφωση του εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες, τα πολλά τρεχούμενα νερά και τους πολυάριθμους οικισμούς, δημιουργήθηκε η ανάγκη να συνδεθούν τα χωριά αυτά. Έτσι, κατασκευάστηκε ένα σύστημα μεταφοράς το οποίο περιελάμβανε λιθόστρωτα μονοπάτια, «σκάλες» και πέτρινα γεφύρια.

Τα περισσότερα από τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τουλάχιστον 36, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και είναι πλέον προσβάσιμα. Οι «σκάλες» (το πιο γνωστό είναι το ένα στο Βραδέτο) ήταν στην πραγματικότητα λιθόστρωτα μονοπάτια με τα βήματα που διασχίζουν άγρια ​​περιοχές και πλαγιές.

Τα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου είναι περίπου 60, όλα χτισμένα μεταξύ του 18ου και του 19ου αιώνα, στα χρόνια της ακμής της. Οι περισσότερες από τις γέφυρες χτίστηκαν με δωρεές των πλουσίων από το Ζαγόρι και γι 'αυτό κάποιες από αυτές φέρουν τα ονόματά τους (γεφύρι του Μίσιου, Πλακίδα, Κοντοδήμου, κλπ) Πολλά από αυτά τα γεφύρια σώζονται σε άριστη κατάσταση και είναι επισκέψιμα. Το μεγαλύτερο είναι το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα, επίσης γνωστή ως «Καλογερικό», κοντά στο χωριό Κήποι και Κουκούλι.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΑΓΟΡΙ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΖΑΓΟΡΙ

Kipi Suites

A Greek Wonderland
EXCLUSIVE OFFERS
OFFERS
BACK TO TOP