Πάρος

Βυζαντινή Μονή Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Είναι ένας από τους σημαντικότερους και καλύτερα διατηρημένους παλαιοχριστιανικούς ναούς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα. Στο ισόγειο της βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Παροικιάς.

Το όνομα του ναού είναι αφιερωμένο στην Παναγία  Εκατονταπυλιανή και σημαίνει την εκκλησία με τις 100 πύλες, αλλά μόνο οι 99 έχουν βρεθεί και είναι ορατές, ενώ ο θρύλος λέει ότι η 100η πόρτα θα εμφανιστεί όταν θα ανοίξει η μυστική πόρτα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου χτίστηκε το 1950 δίπλα στο γυμνάσιο και είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, λόγω των εκθεμάτων που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Πάρο και την Αντίπαρο.

 

Άλλα Αρχαιολογικά Μνημεία

Ενετικό Κάστρο Παροικιάς,

Ιερό Ασκληπιού και Πυθίου Απόλλωνα.

Ενετικό Κάστρο Νάουσας,

Αρχαιολογικό Νεκροταφείο Παροικιάς.

 

Χωριό Λεύκες

Όταν ψάχνετε για το πιο αυθεντικό χωριό της Πάρου, ο γραφικός οικισμός Λεύκες είναι απλώς το μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε. Η πρώην Παριανή πρωτεύουσα κατά τον Μεσαίωνα, οι Λεύκες, βρίσκονται μόλις 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Παροικιάς. Φιλοξενεί περίπου 500 κατοίκους, καθιστώντας το μια υπέροχη απόδραση με στόχο την ηρεμία. Επιπλέον, λόγω του υψόμετρου 300 μέτρων στο οποίο βρίσκεται, απολαμβάνει υπέροχη θέα των παριανών τοπίων και του Αιγαίου Πελάγους.

 

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Στα 7 χλμ νοτιοδυτικά της Παροικιάς βρίσκεται η κοιλάδα με τις πεταλούδες. Είναι βιότοπος με μία μικρή λίμνη που καλύπτεται από πυκνή βλάστηση. Κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κοιλάδα είναι κατάφυτη και οι πεταλούδες JerseyTiger κατακλύζουν ολόκληρη την κοιλάδα δημιουργώντας έτσι ένα πραγματικά εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο. Τα υπέροχα δέντρα της κοιλάδας αναδίδουν ένα γλυκό άρωμα που με τη σειρά του τραβάει τις πεταλούδες σαν μαγνήτης. Αυτές οι πεταλούδες στην Ελλάδα μπορείτε να τις βρείτε μόνο στην Πάρο και τη Ρόδο, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο μπορείτε να τις θαυμάσετε σε μερικά μέρη στην Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία.

OFFERS
BACK TO TOP