Λασίθι

Περιτριγυρισμένο από την καταγάλανη Κρητική Θάλασσα, Η περιοχή του Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη είναι γνωστή για τα αυθεντικά και καλοδιατηρημένα ορεινά χωριά, τα πανέμορφα τοπία και τον παρθένο, ανέγγιχτο χαρακτήρα της. Η πόλη του Αγίου Νικολάου, το δάσος του Βάι, η περίφημη Μονή Τοπλού, η πόλη της Σητείας και πολλοί άλλοι προορισμοί και παραλίες της ανατολικής Κρήτης βρίσκονται σε απόσταση εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο από το ξενοδοχειακό συγκρότημα TheIslandConcept, το οποίο προσφέρει επίσης τη δική του ιδιωτική παραλία.

Άγιος Νικόλαος

Το κέντρο του Αγίου Νικολάου βρίσκεται 65 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο. Ο Άγιος Νικόλαος ή απλά "Άγιος", όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου, στο Nομό Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη.

Ο Άγιος Νικόλαος έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους και, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Νομό Λασιθίου, τον πιο ανατολικό νομό στην Κρήτη. Επίσης ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Κρήτη απ’ όπου ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η περίφημη λίμνη του, γύρω από την οποία είναι χτισμένο το κέντρο της πόλης, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Τέλος, χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης είναι και οι πολλές παραλίες της, οι οποίες κάθε χρόνο πιστοποιούνται για την καθαριότητα και τις παροχές τους.

Βάι

Το Βάι είναι διάσημο για το φοινικόδασός του που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία. Είναι το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Κρήτη, με ενδημικούς Κρητικούς φοίνικες ("Phoenixtheophrastii|), οι οποίοι δεν εισήχθησαν κατά λάθος από τους Σαρακηνούς πειρατές (όπως κάποιοι θα ήθελαν να πιστεύουν). Αυτή η υπέροχη παραλία, που ανακαλύφθηκε από λίγους χίπις στη δεκαετία του '70 έγινε ένα από τα αγαπημένα μέρη για κατασκηνωτές στη δεκαετία του '80, ώσπου μετατράπηκε σε κάτι σαν χωματερή από απροσεξία τους. Τελικά, ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή, στην οποία απαγορεύτηκε το κάμπινγκ, η παραλία περιφράχτηκε και η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάτω Ζάκρος

Η Κάτω Ζάκρος βρίσκεται πραγματικά στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Μια πράσινη όαση σε ένα έντονο τοπίο, σε έναν όρμο πολύ καλά προστατευμένο από τους περισσότερους ανέμους, ο μόνος λόγος για τον οποίο έχει παραμείνει ένα μικρό μέρος, χωρίς μεγάλη τουριστική υποδομή, είναι επειδή το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου που ανακαλύφθηκε το 1961 εξακολουθεί να μην έχει πλήρως ανασκαφεί. Παρόλα αυτά, διάφορα δωμάτια, διαμερίσματα και στούντιο αρχίζουν να δημιουργούνται και να αναπτύσσεται η περιοχή. Η Κάτω Ζάκρος είναι ένα ήσυχο μικρό μέρος το πρωί και το βράδυ, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας την επισκέπτεται αρκετός κόσμος που έρχεται με τουριστικά λεωφορεία ή αυτοκίνητα.

Ίτανος

Η Ίτανος είναι ένα ενδιαφέρον τοπίο και ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται στη βάση του Ακρωτηρίου Σίδερο στο πιο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης. Αν και σήμερα είναι ακατοίκητη, η αρχαία Ίτανος υπήρξε μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης, ειδικά κατά τους Ελληνιστικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Η Ίτανος υπήρξε σπουδαίο λιμάνι και σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Κρήτης.

Η πόλη πλούτισε από την βιοτεχνία γυαλιού, την αλιεία και το εμπόριο της πορφύρας, της κόκκινης βαφής που προέρχεται από εκχύλισμα κοχυλιών. Η δύναμη της Ιτάνου εκφράζεται από τα επιβλητικά μαρμάρινα κτίρια της, τους ναούς της (Ασκληπιού, Διός, Τύχης, Αθηνάς) αλλά και την κοπή δικού της νομίσματος με την όψη της προστάτιδας της Αθηνάς.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει τον χώρο σταματώντας στα διάφορα ερείπια όπως το μεγάλο φυλάκιο «πύργος» στη δυτική ακρόπολη, από μελανούς ογκόλιθους, την μεγάλη παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη, την ελληνιστική συνοικία, τους δυο παλαιοχριστιανικούς ναούς στους πρόποδες του λόφου που οδηγεί στο Βάι και το νεκροταφείο έξω από την πόλη. Επίσης, η Ίτανος προσφέρει στους επισκέπτες της αμμώδεις παραλίες, πεντακάθαρη θάλασσα χρώμα των κρυστάλλων και ένα πανόραμα σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Παλαίκαστρο

Το Παλαίκαστρο είναι ένα μεγάλο χωριό (1.100 κατοίκων), με τους περισσότερους κατοίκους του να εργάζονται στον τομέα της γεωργίας. Ωστόσο, με τις ωραίες παραλίες, η περιοχή γύρω από το Παλαίκαστρο έχει αρχίσει να προσελκύει αρκετό τουρισμό και σιγά-σιγά δημιουργούνται καλές υποδομές για τον ανεξάρτητο ταξιδιώτη και παραθεριστή. Το χωριό βρίσκεται πίσω από τη θάλασσα. Το Παλαίκαστρο είναι ένα ζωντανό χωριό, όχι τόσο τουριστικό θέρετρο. Οι τουρίστες που έρχονται ως τώρα εδώ ψάχνουν κυρίως για την ηρεμία και τη γαλήνη και ό,τι άλλο θα μπορούσε να περιγραφεί ως «πραγματική Κρήτη».

Σφάκα

Η Σφάκα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, με περίπου 400 κατοίκους, στο νομό Λασιθίου Κρήτης. Βρίσκεται στην Εθνική Οδό Σητείας - Αγίου Νικολάου και απέχει 33 χλμ. από τη Σητεία και 40 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο θάμνο με το όνομα Σφάκα (Φλωμίς η θαμνώδης, Phlomisfruticosa). Λέγεται ότι στον ίσκιο μιας τέτοιας σφάκας κάθονταν οι περαστικοί για να ξεκουραστούν. Από την συνεχή χρήση του "θα κάτσομε στη σφάκα", στο τέλος επικράτησε να λέγεται Σφάκα το μέρος. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά στην ενετική απογραφή του 1583 με το όνομα «Sfaca», ενώ η παλαιότερη ονομασία του ήταν Μηλιά. Η Σφάκα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης και μαζί με το φυσικό της επίνειο το Μόχλο (Mochlos), αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ήσυχες διακοπές. Μάλιστα ο Μόχλος διαθέτει μια πλούσια ιστορία καθώς στο απέναντι νησάκι του, τον "Ψύλλο", έχουν βρεθεί σημαντικά Μινωϊκά ευρήματα.

Μόχλος

Ο Μόχλος είναι ένα από τα λίγα πραγματικά ήσυχα μέρη αριστερά στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του Μόχλου είναι το νησί με το ίδιο όνομα που απέχει μόλις 150 μέτρα από την ακτή. Είναι πιθανόν να ήταν ακόμα συνδεδεμένο με την «ηπειρωτική χώρα» στα μινωικά χρόνια και να ήταν ένα σημαντικό λιμάνι. Μάλιστα το μέρος είναι ακόμα υπό ανασκαφή. Ο Μόχλος βρίσκεται περίπου 35 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο. Είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο, έτσι θα χρειαστείτε ένα αυτοκίνητο ή ταξί για να φτάσετε εκεί. Δεν υπάρχουν δημόσια λεωφορεία για το Μόχλο, αλλά μπορείτε να πάρετε ταξί από τη Σφάκα (στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία). Η ατμόσφαιρα στο Μόχλο είναι πάρα πολύ ήσυχη και χαλαρή, αλλά υπάρχουν επίσης και αρκετά εστιατόρια και καφετέριες.

Σητεία

Η Σητεία είναι η κύρια πόλη της Ανατολικής Κρήτης. Με 9.000 κατοίκους είναι μια ζωντανή μικρή πόλη όπου ο τουρισμός δεν είναι τόσο αναπτυγμένη δραστηριότητα, παρόλο που διαθέτει υπέροχη παραλία. Η Σητεία είναι περίπου 2-3 ώρες από το Ηράκλειο με το αυτοκίνητο. Υπάρχουν λεωφορεία προς Άγιο Νικόλαο περίπου 5 φορές την ημέρα. Η Σητεία είναι μια πόλη που λειτουργεί σε μια πολυάσχολη ατμόσφαιρα, αλλά καταφέρνει να παραμένει ήρεμη. Διαθέτει επίσης μια πολύ όμορφη παραλία που κατά μήκος της υπάρχουν πολλές καφετέριες και ταβέρνες.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Αλμυρός

Η αμμώδης παραλία του Αλμυρού απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο του Αγίου Νικολάου (2 χλμ. περίπου) και αποτελεί την πλησιέστερη δημόσια παραλία από το ξενοδοχειακό συγκρότημα του TheIslandConcept, με εύκολη πρόσβαση στα 300 μέτρα περίπου με τα πόδια. Βρίσκεται στην έξοδο του ομώνυμου ποταμού που κατεβαίνει μέσα από τις καλαμιές και δίπλα σε έναν υδροβιότοπο. Λόγω του ποταμού που εκβάλει στην παραλία, τα νερά της είναι παγωμένα σε αρκετά σημεία, αλλά πεντακάθαρα και ρηχά. Η παραλία είναι οργανωμένη με ναυαγοσώστη, ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ.

Αμμουδαρά

Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων νότια του Αγίου Νικολάου. Θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής με αμμουδιά και πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο.

Άγιος Παντελεήμονας

Η οργανωμένη παραλία Άγιος Παντελεήμονας, περίπου 13 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, με ονομασία που προέρχεται από την ομώνυμη γραφική εκκλησία κτισμένη πάνω στο κύμα, είναι αμμουδερή και καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ντους, θαλάσσια σπορ κλπ. Περίπου στο μέσο της, στις εκβολές του Καλού Ποταμού, δημιουργείται σημαντικός υγρότοπος που το καλοκαίρι κρατάει στάσιμα νερά.

Καραβοστάσι

Η παραλία Καραβοστάσι, περίπου 13 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, είναι προσβάσιμη με ασφαλτοστρωμμένο δρόμο από το δυτικό της άκρο. Είναι σχετικά μεγάλη παραλία με βότσαλα και άμμο, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη. Κατά μήκος της παραλίας διέρχεται χωματόδρομος και υπάρχουν πολλά αλμυρίκια που προσφέρονται για σκιά.

Μόχλος

Στον παραλιακό δρόμο και σε απόσταση 37 χλμ. περίπου από τον Άγιο Νικόλαο, στη βόρειο-ανατολική πλευρά της Κρήτης, βρίσκεται ο Μόχλος, ο οποίος εκτός από φυσική ομορφιά έχει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Λίγα μέτρα έξω από το χωριό και στο απέναντι νησάκι του Αγίου Νικολάου φαίνονται καθαρά τα ερείπια του σημαντικού μινωικού οικισμού. Η μινωική πολιτεία εδώ άκμασε κατά τη μεσο-μινωική περίοδο και ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Κρήτης. Κύριο χαρακτηριστικό του Μόχλου είναι το νησί με το ίδιο όνομα που απέχει μόλις 150 μέτρα από την ακτή, ενώ και οι άλλες μικρές παραλίες γύρω από το χωριό έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Θόλος (Καβούσι)

Η παραλία Θόλος (Καβούσι) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και είναι μια ήσυχη παραλία με βότσαλα και πράσινα νερά. Σχηματίζεται στην έξοδο μιας κοιλάδας με τεράστιους ελαιώνες η οποία φτάνει μέχρι την άμμο. Επίσης, στην παραλία υπάρχουν αρκετά και πολύ μεγάλα αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες της.

Βούλισμα (Χρυσή Ακτή)

Η Χρυσή ακτή ή Βούλισμα όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι η μεγαλύτερη δημοτική παραλία του Καλού Χωριού, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο. Πρόκειται για μία απέραντη αμμουδερή παραλία, μοναδική στην Κρήτη για την άσπρη άμμο που κάνει τα νερά της διάφανα και εξωτικά.

Παραλία Σητείας

Η Σητεία με την υπέροχη μεγάλη παραλία της είναι η τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής Κρήτης και απέχει περίπου 70 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ ο επισκέπτης μπορεί αφού απολαύσει το μπάνιο του να επισκεφθεί κάποια από τις πολλές ταβέρνες της περιοχής.

Αγία Φωτιά

Περίπου 4 χλμ. ανατολικά της Σητείας και περίπου 58 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται η Αγία Φωτιά, ένας μικρός παραλιακός οικισμός με μια πεντακάθαρη παραλία και κρυστάλλινα νερά, στον παραλιακό δρόμο από την Σητεία προς Τοπλού-Βάι.

Ιεράπετρα

Περίπου 32 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται η μεγάλη παραλία της Ιεράπετρας, με μήκος 2,5 χλμ! Η Ιεράπετρα αποτελεί τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και διαθέτει αμέτρητες επιλογές για κολύμβηση καθώς και εξαιρετικά καθαρές παραλίες.

Βάι

Ίσως η γνωστότερη παραλία της ανατολικής Κρήτης, το Βάι, είναι παγκοσμίως γνωστό λόγω του φοινικοδάσους που το περιβάλλει και που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης! Απέχει περίπου 93 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και διαθέτει πεντακάθαρα νερά και εξωτικό τοπίο.

Ίτανος

Περίπου 3 χλμ. βόρεια του Βάι και περίπου 93 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται η παραλία της Ιτάνου, ένας μικρός και ήσυχος ορμίσκος, κάτω από τα ερείπια ενός αρχαίου κάστρου που κατά τους κλασσικούς χρόνους αποτέλεσε ναυτική βάση. Το μεγάλο και αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της παραλίας αυτής είναι η ησυχία και το μοναδικό τοπίο.

 

Φαράγγι του Ρίχτη

Οργανωμένες πεζοπορίες στο φαράγγι και τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Ρίχτη.

Το φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου, στην βόρεια πλευρά, ανάμεσα στον Αγ Νικόλαο και τη Σητεία. Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρό. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Το φαράγγι ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό, το οποίο αξιοποιείται από δεξαμενή.

Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε περίπου τρεις ώρες με τα πόδια. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά και η διαδρομή συνεχίζεται σε ένα κατάφυτο τοπίο μέσα στο ποτάμι, μια όαση στην Ανατολική Κρήτη. Το αποκορύφωμα βέβαια όλων είναι ο πανέμορφος καταρράκτης ύψους 20 μ. που σχηματίζει μια υπέροχη λιμνούλα. Όμορφο επίλογο στην πορεία αποτελεί η έξοδος από το Φαράγγι στο Κρητικό πέλαγος. Στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια με πέτρινα καθίσματα και τραπέζια.

Επίσκεψη στη Μονή Τοπλού

Με μια επίσκεψη στη Μονή Τοπλού μπορείτε να μάθετε τη σπουδαία ιστορία του μοναστηριού, καθώς και την ιστορία της γύρω περιοχής και να περιηγηθείτε στα μοναδικά εκθέματα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση με τη φροντίδα του μοναχού. Φεύγοντας από τη Μονή Τοπλού μην ξεχάσετε να κάνετε στάση στις κοντινές υπέροχες παραλίες, όπως το Βάι και ο Κουρεμένος.

Διαδρομή από Σφάκα προς Μονή Τοπλού: 45 χλμ. (περίπου 50').

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εθνικές Επέτειοι

29/5 Τοπική Εθνική γιορτή της Μάχης του Λασιθίου το 1867. Εορτάζεται με λαμπρότητα στην Ιερά Μονή Κρυσταλλένιας όπου και ο τόπος θυσίας.

Τζερμιάδο

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (κινητή ημερομηνία): Διονυσιακό Καρναβάλι.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Τριήμερη εορτή πατάτας που συνεορτάζεται με την πατρίδα της πατάτας, το Περού.

Ψυχρό

Τριήμερη εορτή τα ΔΙΚΤΑΙΑ (όπου βρίσκεται το σπήλαιο Δικταίο Άντρο, ο τόπος γέννησης του μυθολογικού Θεού ΔΙΑ).

Κάτω Μετόχι

27/8 Η γιορτή Ξεφουρνίσματος (ένα είδος παραδοσιακού ψωμιού της Κρήτης) που η ίδια η ονομασία του μαρτυρεί τις εφτά ζύμες.

Αβρακόντε

Αύγουστος. Εορτή του Κολοκυθιού.

Ναυτική εβδομάδα

Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Λιμεναρχείο Σητείας, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Περιλαμβάνει διαλέξεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Καρναβάλι Σητείας

Θεσμός σχετικά πρόσφατος, συγκεντρώνει συμμετοχές από χωριά και πολιτιστικούς συλλόγους του Δημοτικού διαμερίσματος της Σητείας. Διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας και γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην πόλη μας.

Κορνάρεια

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουνίου και διαρκούν έως τέλη Αυγούστου. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση.

Γιορτή καλαμποκιού

Είναι καινούριος θεσμός και προγραμματίζεται τον Ιούνιο στην κεντρική πλατεία του χωριού Πισκοκέφαλο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

Γιορτή Δέσπολου

Γιορτάζεται τα τελευταία 4 χρόνια στην κεντρική πλατεία του χωριού Τουρλωτή τον Ιούνιο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

Festival

«Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες» (Σεπτέμβριος)

SPECIAL OFFERS
BACK TO TOP