Ζαγόρι

Τα Ζαγοροχώρια με τα βουνά, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα αρχαία μονοπάτια, και την αξεπέραστη φύση του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου παρουσιάζουν μοναδικές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες. Πεζοπορία, ράφτινγκ, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση, κανό, παραπέντε, ιππασία και κολύμπι είναι μερικές από τις επιλογές που προσφέρονται στην περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια, ο μαραθώνιος του Ζαγορίου αποτελεί πλεόν θεσμό για αποστάσεις που κυμαίνονται από 5 έως 50 χλμ, μέσα από τα βουνά της Τύμφης.

Από το 2013 διοργανώνονται επίσης oι αγώνες ορεινής ποδηλασίας με διαδρομές που η βάση τους είναι το χωριό Κήποι.

Ο μαραθώνιος Ζαγορίου και ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας λαμβάνουν χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου κάθε χρόνο.

Πεζοπορία

Η περιοχή του Ζαγορίου φημίζεται για τα παλιά μονοπάτια, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι διαδρομές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αυτές  που απαιτούν αντοχή, αυτές που ξεκινούν από το ξενοδοχείο και τις πιο δημοφιλείς:

• Κήποι - Κουκούλι     • Κήποι - Καπέσοβο

• Κήποι - Τσεπέλοβο   • Κήποι - Νεγάδες

• Κήποι - Δίκορφο       • Κήποι – Ελάτη

Παράδοση

Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια στα παραδοσιακά χωριά του Ζαγορίου με τα διακριτικά πετρόχτιστα σπίτια. Κάντε ένα διάλειμμα για ένα τσίπουρο στην κεντρική πλατεία, κάτω από τη σκιά του πλάτανου.

Ανακάλυψη

Κάντε village hopping μέσω των παλιών μονοπατιών, που διασχίζουν τα ποτάμια από την κορυφή των πέτρινων γεφυριών και απολαύστε τη γύρω φύση. Ανακαλύψετε τις ομορφιές του απαράμιλλου Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και Βάλια Κάλντα με ένα 4Χ4 εκτός δρόμου.

Περιπέτεια

Rafting στα πράσινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη, κολύμπι στη Δρακόλιμνη στα 2050 μ. υψόμετρο, αναρρίχηση στο χωριό Κήποι και παραπέντε στις ομαλές πλαγιές του βουνού Μιτσικέλι, στο χωριό Ασπράγγελοι, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που σας προτείνουμε.

Το Ζαγόρι

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή στην καρδιά της Ηπείρου, από τις πιο γραφικές και παραδοσιακές περιοχές στην Ελλάδα. Το όνομα Ζαγόρι έχει σλαβική προέλευση από τις λέξεις «ζα», που σημαίνει πίσω, και «Γκόρι», που σημαίνει βουνό. Έτσι, Ζαγόρι σημαίνει «η γη πίσω από το βουνό», και ιδίως πίσω από το βουνό Μιτσικέλι των Ιωαννίνων, το οποίο είναι το φυσικό σύνορο του Ζαγορίου προς το νότο. Η περιοχή εκτείνεται σε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 47 παραδοσιακά χωριά. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 500 και 2.600 m, το οποίο είναι το υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής της οροσειράς της Τύμφης, Γκαμήλα.

Η περιοχή του Ζαγορίου, ΒΔ Ελλάδα, είναι γνωστή για τα αξιοθέατά της. Μπορείτε να περάσετε την ημέρα σας με διάφορες εκδρομές και δραστηριότητες. Μπορείτε να:

  • Επισκεφτείτε τα περίφημα πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου, με τη μοναδική αρχιτεκτονική τους, να κάνετε μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια ή απλά να καθίσετε για ένα τσίπουρο κάτω από τη σκιά του πλατάνου.
  • Θαυμάστε τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια ή την περιοχή. Το πιο γνωστό είναι η γέφυρα Κόκκορης, το τριτόξο γεφύρι του Πλακίδα (ή η "γέφυρα μοναχού»),η γέφυρα Μίσσιου.
  • Επισκεφθείτε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής (της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Τσεπέλοβο, Αγίας Παρασκευής εκκλησία στο Μονοδένδρι, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στα Άνω Πεδινά, κλπ)
  • Θαυμάστε τη θέα της χαράδρας του Βίκου, το δεύτερο βαθύτερο στο κόσμο μετά το GrandCanyon, στην Αριζόνα.
  • Εξοικειωθείτε με την παράδοση του Ζαγορίου μέσα από τα μικρά μουσεία στο Μονοδένδρι, Κουκούλι, Ελαφότοπος κ.λπ.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Ζαγόρι όλο το χρόνο!

SPECIAL OFFERS
BACK TO TOP