Ζαγόρι

Το Ζαγόρι

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή στην καρδιά της Ηπείρου, από τις πιο γραφικές και παραδοσιακές περιοχές στην Ελλάδα. Το όνομα Ζαγόρι έχει σλαβική προέλευση από τις λέξεις «ζα», που σημαίνει πίσω, και «Γκόρι», που σημαίνει βουνό. Έτσι, Ζαγόρι σημαίνει «η γη πίσω από το βουνό», και ιδίως πίσω από το βουνό Μιτσικέλι των Ιωαννίνων, το οποίο είναι το φυσικό σύνορο του Ζαγορίου προς το νότο. Η περιοχή εκτείνεται σε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 47 παραδοσιακά χωριά. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 500 και 2.600 m, το οποίο είναι το υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής της οροσειράς της Τύμφης, Γκαμήλα.

Η περιοχή του Ζαγορίου, ΒΔ Ελλάδα, είναι γνωστή για τα αξιοθέατά της. Μπορείτε να περάσετε την ημέρα σας με διάφορες εκδρομές και δραστηριότητες. Μπορείτε να:

  • Επισκεφτείτε τα περίφημα πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου, με τη μοναδική αρχιτεκτονική τους, να κάνετε μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια ή απλά να καθίσετε για ένα τσίπουρο κάτω από τη σκιά του πλατάνου.
  • Θαυμάστε τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια ή την περιοχή. Το πιο γνωστό είναι η γέφυρα Κόκκορης, το τριτόξο γεφύρι του Πλακίδα (ή η "γέφυρα μοναχού»),η γέφυρα Μίσσιου.
  • Επισκεφθείτε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής (της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Τσεπέλοβο, Αγίας Παρασκευής εκκλησία στο Μονοδένδρι, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στα Άνω Πεδινά, κλπ)
  • Θαυμάστε τη θέα της χαράδρας του Βίκου, το δεύτερο βαθύτερο στο κόσμο μετά το GrandCanyon, στην Αριζόνα.
  • Εξοικειωθείτε με την παράδοση του Ζαγορίου μέσα από τα μικρά μουσεία στο Μονοδένδρι, Κουκούλι, Ελαφότοπος κ.λπ.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Ζαγόρι όλο το χρόνο!

SPECIAL OFFERS
BACK TO TOP