Λακωνία

Αξιοθέατα

Στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας, αλλά και της ηπειρωτικής Ευρώπης, στέκεται περήφανη εδώ και αιώνες στο άκρο της Πελοποννήσου η χερσόνησος της Μάνης. Αυτή η αυθεντική περιοχή της Ελλάδας με μεγάλη ιστορία και περήφανους κατοίκους, αγαπιέται βαθιά όταν τη γνωρίσει κανείς και δημιουργεί πιστούς φίλους και επισκέπτες που εκτιμούν το γεγονός ότι στη Μάνη, επανασυνδέεται κανείς με την ιστορία, τη φύση και τον εσωτερικό του εαυτό.

Σπήλαιο του Διρού θεωρείται το πιο όμορφο σπήλαιο της Ευρώπης & βρίσκεται στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!

Aκρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόλπους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και της βαλκανικής Χερσονήσου. Το ακρωτήριο Ταίναρο είναι ένα απ’ τα πιο απόκοσμα και επιβλητικά μέρη της Ελλάδας, καθώς τα απόκρημνα βράχια και τα μανιασμένα κύματα δημιουργούν ένα τοπίο δωρικής, φυσικής, ομορφιάς που καθηλώνει τον επισκέπτη. Ο επιβλητικός φάρος στο ακρωτήριο Ταίναρο είναι ο νοτιότερος φάρος της ανατολικής Ηπειρωτικής Ευρώπης. Χτίστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο λιθόκτιστο κτίριο ύψους 16 μέτρων το οποίο βρίσκεται 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μάνης στεγάζεται στον Πύργο Πικουλάκη στην Αρεόπολη, δίπλα στον ναό του Αγίου Ιωάννη, και αποτελεί έναν από τους σταθμούς του "Δικτύου Μουσείων Μάνης". Το συγκρότημα είναι μια οχυρή μανιάτικη κατοικία, με πύργο και πυργόσπιτο, των προεπαναστατικών χρόνων. Στον Πύργο Πικουλάκη η μόνιμη έκθεση έχει θέμα τις "Ιστορίες θρησκευτικής πίστης της Μάνης.

Tο αρχαίο θέατρο του Γυθείου βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, στο βόρειο τμήμα του σύγχρονου οικισμού του Γυθείου και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος αι. μ.X.). Το 1891 το μνημείο ανασκάφηκε και ήρθε στο φως σχεδόν ολόκληρο το θέατρο, εκτός από το πίσω μέρος της σκηνής.

Το Μαραθονήσι ή Κρανάη συνδέεται με το Γύθειο με έναν λιμενοβραχίωνα. Το νησάκι δεν είναι μεγάλο, όμως διαθέτει τον φάρο του Γυθείου, μία εκκλησία και τον παραδοσιακό Πύργο του Τζανετάκη Γρηγοράκη που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από τον Βασιλιά Μενέλαο, πήγαν να χαρούν τον έρωτά τους στο Μαραθονήσι. 

Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς με θέα στη θάλασσα, ο παραδοσιακός οικισμός της Βάθειας αποτελεί ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης και ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Αυτός ο εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός της Λακωνίας είναι γνωστός και ως «Παρθενώνας» της μανιάτικης αρχιτεκτονικής παράδοσης. Η ξακουστή πυργοπολιτεία αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης καθώς και δείγμα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα.

 

OFFERS
BACK TO TOP