Ημερολόγιο Αμπελώνα

Η φύτευση του κτήματος άρχισε το 1990 στο πλαίσιο της οργανωμένης διερεύνησης της εταιρίας Μπουτάρη για το ποιοτικό δυναμικό των Ελληνικών ποικιλιών καθώς και του εγκλιματισμού ξενικών ποικιλιών σε ελληνική γη. Το Φανταξομέτοχο, μάλιστα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αγάπης που έχει η εταιρεία για τους αμπελώνες και του τρόπου που τους σχεδιάζει και τους δημιουργεί.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτού του αμπελοτεμαχίου αφού το ανάγλυφό του και ο προσανατολισμός του το προστατεύουν από τους θερμούς νότιους ανέμους του καλοκαιριού και σε συνδυασμό με το υψόμετρο και το έδαφός του δίνουν ποιοτικά σταφύλια και οδηγούν στην παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών.

Ο Νέος Κύκλος 

 

Μέσα στα 25 χρόνια ζωής του, ο αμπελώνας του κτήματος έχει δημιουργήσει ξεχωριστούς Κρητικούς οίνους, όπως το Σκαλάνι και το Φανταξομέτοχο. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, τον πρώτο κύκλο ζωής του και διατηρώντας τον κύριο κορμό των ποικιλιών του (Kotsifali, Syrah, Chardonnay, Malvasia Aromatica), ο αμπελώνας ετοιμάζεται για έναν νέο κύκλο δημιουργίας. Η αναμπέλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα στις αρχές του 2015 προσέθεσε τρεις ακόμα ποικιλίες στο δυναμικό του (Βιδιανό, Ασύρτικο και Μαυροτράγανο), ενώ η πρώτη πλήρης σοδειά του αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι Ποικιλίες του Αμπελώνα

 

Η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα περιλαμβάνει τόσο ξενικές όσο και ντόπιες ποικιλίες αφού δίπλα στο Chardonnay και το Syrah, έχει φυτευθεί το Βιδιανό, η Malvasia Aromatica, το Ασύρτικο, το Κοτσιφάλι, το Μοσχάτο Σπίνας και το Λιάτικο. Επίσης, ο αμπελώνας της Κρήτης λειτουργούσε πάντα και ως «πειραματικός αμπελώνας» αφού πολλές ποικιλίες όπως το Μαυροτράγανο, το Ασύρτικο, το Αηδάνι, καλλιεργήθηκαν πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι του αμπελώνα ώστε να παρατηρηθεί ο εγκλιματισμός τους στην περιοχή και να δοκιμαστεί το προϊόν που μπορούν να δώσουν.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται στον αμπελώνα όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να οδηγηθούμε το καλοκαίρι σε ένα ποιοτικό και ιδιαίτερο προϊόν. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ζήσουν από κοντά τη διαχείρηση του αμπελώνα και ανάλογα με την εποχή να παρακολουθήσουν τις όποιες εργασίες λαμβάνουν χώρα.

Συγκεκριμένα, η αμπελουργική χρονιά ξεκινάει τους πρώτους μήνες του έτους οπότε και το αμπέλι κλαδεύεται, ενώ την άνοιξη ανοίγουν τα μάτια και αναπτύσσονται τα πρώτα φύλλα. Ο καρπός του αμπελιού «δένει» το Μάιο και η ωρίμανσή του έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Ο Τρύγος, ο οποίος αποτελεί και την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο για να επιλέξει κάποιος να μείνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η πιο δύσκολη αλλά συνάμα και η πιο συναρπαστική περίοδος για το οινοποιείο και δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες να τη ζήσουν από κοντά!

Από τα σταφύλια του αμπελώνα παράγονται δύο ξηρά και δύο γλυκά κρασιά. Το λευκό ξηρό κρασί Φανταξομέτοχο, το ερυθρό ξηρό Σκαλάνι και τα γλυκά κρασιά Μοσχάτο Σπίνας και Ιουλιάτικο. Η παραγωγή του κρασιού γίνεται στο σύγχρονο οινοποιείο της εταιρείας του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2004.

Ταξίδι στον κόσμο του κρασιού

 

Η παραγωγή του κρασιού ξεκινάει με την προσεκτική διαλογή των σταφυλιών και το διαχωρισμό της ρόγας από τα κοτσάνια. Στη συνέχεια οι λευκές ποικιλίες οδηγούνται στο πιεστήριο όπου θα δώσουν τον πλούσιο σε αρώματα μούστο τους, ενώ οι ερυθρές ποικιλίες οδηγούνται στις δεξαμενές για να γίνει η εκχύλιση. Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει στις ανοξείδωτες δεξαμενές και, αφού ολοκληρωθεί, τα κρασιά οδηγούνται στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου όπου και θα παραμείνουν για παλαίωση. Οι ιδανικές συνθήκες του επικρατούν στο χώρο καθώς και η χρήση καινούριων δρύινων βαρελιών από τη Γαλλία και την Αμερική, βοηθούν στην εξέλιξη του κρασιού και στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Επίσης, στην κάβα θα μπορέσουν οι επισκέπτες να μάθουν όλα τα μυστικά για τη σωστή παλαίωση ενός κρασιού στο σπίτι τους καθώς και για τη δημιουργία της προσωπικής τους κάβας!

Ακολουθώντας, λοιπόν, τα μονοπάτια του οινοποιείου, ο επισκέπτης περνάει από όλες τις παραγωγικές φάσεις του κρασιού και στο τέλος καταλήγει στην αίθουσα γευσιγνωσίας όπου με φόντο το μαγευτικό τοπίο, μυείται στα μυστικά της οινογευσίας και συνδυάζει τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου. Με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού θα μάθει να δοκιμάζει σωστά ένα κρασί, να αντιλαμβάνεται τα αρώματα της ποικιλίας και της παλαίωσης και να το αξιολογεί.

 

Οινοποιεία Μπουτάρη

Για περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά Μπουτάρη, κάντε κλικ εδώ .

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Concept Store

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

House of P&J L.Fermor

Press

Press

Special Offers

Special Offers

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις