Αμπελώνας

Οι αμπελώνες στο Γινιέτς είναι οι πιο ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας και βρίσκονται σε υψόμετρο από 950 ως 1050 μέτρα. Σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές της Πίνδου, τα κλήματα ακολουθούν ένα δικό τους ρυθμό και τα σταφύλια αργούν να ωριμάσουν.

Στο Γινιέτς, που στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει «αμπελότοπος», καλλιεργούνται πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Traminer, Βλάχικο και Ντεμπίνα.

Ο τρύγος γίνεται συνήθως κατά τις αρχές ή τα μέσα Οκτώβρη, σαν ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, να κρατά για το τέλος αυτούς τους ορεινούς αμπελώνες της Ηπείρου.

 

Ιστορία

Η ιστορία της εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό...”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι. Όμως το εγχείρημα ήταν περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.

Πράγματι, με τη βοήθεια Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιουργεί έναν από τους πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες στη χώρα μας, κτίζει ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου και το 1989 ιδρύει την ανώνυμη εταιρεία Κατώγι. Το κόκκινο κρασί Κατώγι γίνεται γνωστό σε όλη τη χώρα και αποσπά βραβεία στο εξωτερικό. Το κρασί αυτό θα αποτελέσει το πρώτο λιθαράκι στη διεύρυνση των ελληνικών ποικιλιών και στο πάντρεμά τους με ξένες ποικιλίες. Η φιλοσοφία της εταιρίας φανερώνει, παράλληλα, μια από τις πρώτες εφαρμογές αυθεντικής αμπελουργικής-οινοποιητικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα - μοντέλο παραγωγής που κυριάρχησε 30 χρόνια αργότερα αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα.

Μετά το θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1990, η εταιρεία Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήρη Ιωάννου, αναπτύχθηκε γοργά, στα πλαίσια πάντα της φιλοσοφίας του ιδρυτή της. Φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες στην περιοχή Μετσόβου, δοκιμάστηκαν νέες ποικιλίες κλημάτων, νέα μείγματα κρασιών. Το κτίριο του οινοποιείου εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε διαδοχικά. Αυξήθηκε η συνολική παραγωγή και διευρύνθηκε η διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε. καθιερώθηκε πλέον ως μια δυναμική νέα εταιρία με στέρεες βάσεις, ποιοτικά προϊόντα και ένα σύγχρονο βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

 

Φιλοσοφία

Η εταιρεία επενδύει στους αμπελώνες της, στον τεχνολογικό εξοπλισμό των οινοποιείων της και στο ανθρώπινο δυναμικό της, και παράγει κρασιά από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Βασική αξία της είναι η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγική της διαδικασία και η βιωσιμότητα των ανθρώπινων και φυσικών πόρων. Συνειδητή επιλογή αποτελεί επίσης η ανάπτυξη μακροχρόνιων και έντιμων σχέσεων συνεργασίας με τους αμπελουργούς των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, όπως εξάλλου και η ευρύτερη συμμετοχή της στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, τομέα στον οποίο έχει συμβάλει με τη δημιουργία πρότυπης οινοτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί ενεργά τον πολιτισμό και επιδιώκει τη συμμετοχή της τέχνης στα οινικά δρώμενα. Είναι ο βασικός χορηγός των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ και στηρίζει ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Από το 2014 τη διοίκηση  αναλαμβάνει η νέα γενιά μετόχων της εταιρείας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλέξανδρο Ιωάννου, που σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με όραμα για το κρασί και τον οινοτουρισμό, αξιοποιώντας την ιστορία που κληρονόμησε από τον παππού του Ευάγγελο Αβέρωφ.

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Art Buzz

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις

Rent a Car

Rent a Car

Special Offers

Special Offers

Επικοινωνία

Επικοινωνία