Λασίθι

 

Λασίθι

Η Ανατολική Κρήτη φημίζεται για την αυθεντικότητά της και τα καλά προστατευόμενα ορεινά χωριά της, για τα όμορφα τοπία της και τον παρθένο, ανέγγιχτο χαρακτήρα της.

Σφάκα

Η Σφάκα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, με περίπου 400 κατοίκους, στο νομό Λασιθίου Κρήτης. Βρίσκεται στην Εθνική Οδό Σητείας - Αγίου Νικολάου και απέχει 33 χλμ. από τη Σητεία και 40 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο θάμνο με το όνομα Σφάκα (Φλωμίς η θαμνώδης, Phlomis fruticosa). Λέγεται ότι στον ίσκιο μιας τέτοιας σφάκας κάθονταν οι περαστικοί για να ξεκουραστούν. Από την συνεχή χρήση του "θα κάτσομε στη σφάκα", στο τέλος επικράτησε να λέγεται Σφάκα το μέρος. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά στην ενετική απογραφή του 1583 με το όνομα «Sfaca», ενώ η παλαιότερη ονομασία του ήταν Μηλιά.

Η Σφάκα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης και μαζί με το φυσικό της επίνειο το Μόχλο (Mochlos), αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ήσυχες διακοπές. Μάλιστα ο Μόχλος διαθέτει μια πλούσια ιστορία καθώς στο απέναντι νησάκι του, τον "Ψύλλο", έχουν βρεθεί σημαντικά Μινωϊκά ευρήματα.

Η ζωντανή μας παράδοση έχει τις βαθιές τις ρίζες της και φαίνεται ότι παρά την εξέλιξη και τον τουρισμό, το χωριό της Σφάκας συνεχίζει να διατηρεί ανόθευτα τα ήθη και τα έθιμα του, κάτι που αποδεικνύεται και από την καθολική συμμετοχή των Σφακιανών στις εκδηλώσεις κατά το Πάσχα, τον Δεκαπενταύγουστο, τα Χριστουγέννα και τα τοπικά πανηγύρια.

Μόχλος

Το ορεινό χωριό της Σφάκας, όπου βρίσκεται η «Κρήσσα Γειτονία», απέχει μόλις 7 χλμ. από τις παραλίες και τις ψαροταβέρνες του Μόχλου.

Ο Μόχλος είναι ένα από τα λίγα πραγματικά ήσυχα μέρη αριστερά στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του Μόχλου είναι το νησί με το ίδιο όνομα που απέχει μόλις 150 μέτρα από την ακτή. Είναι πιθανόν να ήταν ακόμα συνδεδεμένο με την «ηπειρωτική χώρα» στα μινωικά χρόνια και να ήταν ένα σημαντικό λιμάνι. Μάλιστα το μέρος είναι ακόμα υπό ανασκαφή. Ο Μόχλος βρίσκεται περίπου 35 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο. Είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο, έτσι θα χρειαστείτε ένα αυτοκίνητο ή ταξί για να φτάσετε εκεί. Δεν υπάρχουν δημόσια λεωφορεία για το Μόχλο, αλλά μπορείτε να πάρετε ταξί από τη Σφάκα (στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία). Η ατμόσφαιρα στο Μόχλο είναι πάρα πολύ ήσυχη και χαλαρή, αλλά υπάρχουν επίσης και αρκετά εστιατόρια και καφετέριες.

Σητεία

Η Σητεία είναι η κύρια πόλη της Ανατολικής Κρήτης. Με 9000 κατοίκους είναι μια ζωντανή μικρή πόλη όπου ο τουρισμός δεν είναι τόσο αναπτυγμένη δραστηριότητα, παρόλο που διαθέτει υπέροχη παραλία. Η Σητεία είναι περίπου 2-3 ώρες από το Ηράκλειο με το αυτοκίνητο. Υπάρχουν λεωφορεία προς Άγιο Νικόλαο περίπου 5 φορές την ημέρα. Η Σητεία είναι μια πόλη που λειτουργεί σε μια πολυάσχολη ατμόσφαιρα, αλλά καταφέρνει να παραμένει ήρεμη. Διαθέτει επίσης μια πολύ όμορφη παραλία που κατά μήκος της υπάρχουν πολλές καφετέριες και ταβέρνες.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο. Ο Άγιος Νικόλαος ή απλά "Άγιος", όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι ντόπιοι, δεσπόζει στον όμορφο κόλπο του Μεραμπέλλου, στο Nομό Λασιθίου στην Ανατολική Κρήτη.

Ο Άγιος Νικόλαος έχει πληθυσμό 10.000 κατοίκους και, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο Νομό Λασιθίου, τον πιο ανατολικό νομό στην Κρήτη. Επίσης ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Κρήτη απ’ όπου ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η περίφημη λίμνη του, γύρω από την οποία είναι χτισμένο το κέντρο της πόλης, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Τέλος, χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης είναι και οι πολλές παραλίες της, οι οποίες κάθε χρόνο πιστοποιούνται για την καθαριότητα και τις παροχές τους.

Βάι

Το Βάι είναι διάσημο για το φοινικόδασός του που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία. Είναι το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Κρήτη, με ενδημικούς Κρητικούς φοίνικες ("Phoenix theophrastii|), οι οποίοι δεν εισήχθησαν κατά λάθος από τους Σαρακηνούς πειρατές (όπως κάποιοι θα ήθελαν να πιστεύουν). Αυτή η υπέροχη παραλία, που ανακαλύφθηκε από λίγους χίπις στη δεκαετία του '70 έγινε ένα από τα αγαπημένα μέρη για κατασκηνωτές στη δεκαετία του '80, ώσπου μετατράπηκε σε κάτι σαν χωματερή από απροσεξία τους. Τελικά, ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή, στην οποία απαγορεύτηκε το κάμπινγκ, η παραλία περιφράχτηκε και η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η παραλία είναι ελεύθερη, αλλά θα καταβάλλετε ένα τέλος στάθμευσης, αν έρχεστε με αυτοκίνητο.

Κάτω Ζάκρος

Η Κάτω Ζάκρος βρίσκεται πραγματικά στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Μια πράσινη όαση σε ένα έντονο τοπίο, σε έναν όρμο πολύ καλά προστατευμένο από τους περισσότερους ανέμους, ο μόνος λόγος για τον οποίο έχει παραμείνει ένα μικρό μέρος, χωρίς μεγάλη τουριστική υποδομή, είναι επειδή το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου που ανακαλύφθηκε το 1961 εξακολουθεί να μην έχει πλήρως ανασκαφεί. Παρόλα αυτά, διάφορα δωμάτια, διαμερίσματα και στούντιο αρχίζουν να δημιουργούνται και να αναπτύσσεται η περιοχή. Η Κάτω Ζάκρος είναι ένα ήσυχο μικρό μέρος το πρωί και το βράδυ, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας την επισκέπτεται αρκετός κόσμος που έρχεται με τουριστικά λεωφορεία ή αυτοκίνητα.

Ίτανος

Η Ίτανος είναι ένα ενδιαφέρον τοπίο και ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται στη βάση του Ακρωτηρίου Σίδερο στο πιο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης. Αν και σήμερα είναι ακατοίκητη, η αρχαία Ίτανος υπήρξε μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης, ειδικά κατά τους Ελληνιστικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Η Ίτανος υπήρξε σπουδαίο λιμάνι και σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Κρήτης.

Η πόλη πλούτισε από την βιοτεχνία γυαλιού, την αλιεία και το εμπόριο της πορφύρας, της κόκκινης βαφής που προέρχεται από εκχύλισμα κοχυλιών. Η δύναμη της Ιτάνου εκφράζεται από τα επιβλητικά μαρμάρινα κτίρια της, τους ναούς της (Ασκληπιού, Διός, Τύχης, Αθηνάς) αλλά και την κοπή δικού της νομίσματος με την όψη της προστάτιδας της Αθηνάς.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει τον χώρο σταματώντας στα διάφορα ερείπια όπως το μεγάλο φυλάκιο «πύργος» στη δυτική ακρόπολη, από μελανούς ογκόλιθους, την μεγάλη παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη, την ελληνιστική συνοικία, τους δυο παλαιοχριστιανικούς ναούς στους πρόποδες του λόφου που οδηγεί στο Βάι και το νεκροταφείο έξω από την πόλη. Επίσης, η Ίτανος προσφέρει στους επισκέπτες της αμμώδεις παραλίες, πεντακάθαρη θάλασσα χρώμα των κρυστάλλων και ένα πανόραμα σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Παλαίκαστρο

Το Παλαίκαστρο είναι ένα μεγάλο χωριό (1.100 κατοίκων), με τους περισσότερους κατοίκους του να εργάζονται στον τομέα της γεωργίας. Ωστόσο, με τις ωραίες παραλίες, η περιοχή γύρω από το Παλαίκαστρο έχει αρχίσει να προσελκύει αρκετό τουρισμό και σιγά-σιγά δημιουργούνται καλές υποδομές για τον ανεξάρτητο ταξιδιώτη και παραθεριστή. Το χωριό βρίσκεται πίσω από τη θάλασσα. Το Παλαίκαστρο είναι ένα ζωντανό χωριό, όχι τόσο τουριστικό θέρετρο. Οι τουρίστες που έρχονται ως τώρα εδώ ψάχνουν κυρίως για την ηρεμία και τη γαλήνη και ό,τι άλλο θα μπορούσε να περιγραφεί ως «πραγματική Κρήτη».

Σπιναλόγκα

"Σπιναλόγκα.. Έπαιξε με τη λέξη γυρνώντας την στη γλώσσα της. Το νησί απλωνόταν μπροστά και καθώς η βάρκα πλησίαζε τη μεγάλη Βενετική οχύρωση με πρόσοψη στη θάλασσα ... Σκέφτηκε πως αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μέρος όπου η ιστορία ήταν ακόμα ζεστή, όχι κρύα πέτρα, όπου οι κάτοικοι ήταν πραγματικοί και όχι μύθοι ".... όπως Victoria Hislop έγραψε το best-seller βιβλίο της «Το Νησί».

Παρόλο που είναι μικρό και είναι γνωστό ως το νησί των απόβλητων, η Σπιναλόγκα έχει μια μάλλον ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί. Το νησί αποτελεί ένα φυσικό "μηχανισμό" άμυνας για το λιμάνι της Ελούντας, και το 1579 οι Βενετοί έχτισαν ένα ισχυρό οχυρό πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Οι Βενετοί διατήρησαν τον έλεγχο του νησιού ακόμη και όταν ηυπόλοιπη Κρήτη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1669 και παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους για σχεδόν άλλο μισό αιώνα μέχρι τη συνθηκολόγηση της το 1715. Σήμερα, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τη Σπιναλόγκα με πλοίο από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα κάθε καλοκαίρι, δεδομένου ότι είναι ο πιο δημοφιλής αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη μετά την Κνωσό.

Μια βόλτα γύρω από τη Σπιναλόγκα - με μερικές από τις καλύτερες αποχρώσεις των καταγάλανων νερών που περιβάλλουν το νησί- θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε μέσα σε μυθιστόρημα. Η βόλτα γύρω από το νησί διαρκεί περίπου μία ώρα, αλλά η ηρεμία του τόπου και τα ερείπια της πρόσφατης ιστορίας του θα σας βάλουν στον πειρασμό στο να καθίσετε πολύ περισσότερο. Στρίβοντας αριστερά από το παλιό δημαρχείο, θα οδηγήθείτε σε μια όμορφη παραλία, που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να κάνετε μια βουτιά.

Παραλίες κοντά στη Σφάκα

Μόχλος

Στον παραλιακό δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο, στη βόρειο-ανατολική πλευρά της Κρήτης, μόλις 7χλμ. από τη Σφάκα (περίπου 10΄), βρίσκεται ο Μόχλος, που εκτός από φυσική ομορφιά έχει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Λίγα μέτρα έξω από το χωριό και στο απέναντι νησάκι του Αγίου Νικολάου φαίνονται καθαρά τα ερείπια του σημαντικού μινωικού οικισμού. Η μινωική πολιτεία εδώ άκμασε κατά τη μεσο-μινωική περίοδο και ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Κρήτης. Κύριο χαρακτηριστικό του Μόχλου είναι το νησί με το ίδιο όνομα που απέχει μόλις 150 μέτρα από την ακτή, ενώ και οι άλλες μικρές παραλίες γύρω από το χωριό έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Θόλος (Καβούσι)

Η παραλία Θόλος (Καβούσι) βρίσκεται σε απόσταση μόλις 17 χλμ. από το χωριό της Σφάκας (περίπου 20’) και είναι μια ήσυχη παραλία με βότσαλα και πράσινα νερά. Σχηματίζεται στην έξοδο μιας κοιλάδας με τεράστιους ελαιώνες η οποία φτάνει μέχρι την άμμο. Επίσης, στην παραλία υπάρχουν αρκετά και πολύ μεγάλα αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες της.

Βούλισμα (Χρυσή Ακτή)

Η Χρυσή ακτή ή Βούλισμα όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι είναι η μεγαλύτερη δημοτική παραλία του Καλού Χωριού, σε απόσταση μόλις 26 χλμ. (περίπου 25’) από το χωριό της Σφάκας. Πρόκειται για μία απέραντη αμμουδερή παραλία, μοναδική στην Κρήτη για την άσπρη άμμο που κάνει τα νερά της διάφανα και εξωτικά.

Παραλία Σητείας

Η Σητεία με την υπέροχη μεγάλη παραλία της είναι η τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής Κρήτης και απέχει 29 χλμ. (περίπου 30’) από τη Σφάκα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί αφού απολαύσει το μπάνιο του να επισκεφθεί κάποια από τις πολλές ταβέρνες της περιοχής.

Αγία Φωτιά

Περίπου 4 χλμ. ανατολικά της Σητείας και 34 χλμ. από τη Σφάκα (περίπου 35’) βρίσκεται η Αγία Φωτιά, ένας μικρός παραλιακός οικισμός με μια πεντακάθαρη παραλία και κρυστάλλινα νερά, στον παραλιακό δρόμο από την Σητεία προς Τοπλού-Βάι.

Ιεράπετρα

Περίπου 33 χλμ. από τη Σφάκα (περίπου 30’) βρίσκεται η μεγάλη παραλία της Ιεράπετρας, με μήκος 2,5 χλμ! Η Ιεράπετρα αποτελεί τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και διαθέτει αμέτρητες επιλογές για κολύμβηση καθώς και εξαιρετικά καθαρές παραλίες.

Λιβάδι Ιεράπετρας

Η παραλία Λιβάδι βρίσκεται στα Φέρμα, 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας και απέχει 32 χλμ. από τη Σφάκα (περίπου 40’). Το Λιβάδι είναι ένας μικρός όρμος με βοτσαλάκι και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Είναι ημι-οργανωμένη παραλία με ένα καταπληκτικό τοπίο από πυκνή βλάστηση, ψηλά βράχια και απότομους γκρεμούς.

Βάϊ

Ίσως η γνωστότερη παραλία της ανατολικής Κρήτης, το Βάι, είναι παγκοσμίως γνωστό λόγω του φοινικοδάσους που το περιβάλλει και που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης! Απέχει 53 χλμ. από το χωριό της Σφάκας (περίπου 50’) και διαθέτει πεντακάθαρα νερά και εξωτικό τοπίο.

Ίτανος

Περίπου 3 χλμ. βόρεια του Βάι και 50χλμ. από τη Σφάκα (περίπου 50’) βρίσκεται η παραλία της Ιτάνου, ένας μικρός και ήσυχος ορμίσκος, κάτω από τα ερείπια ενός αρχαίου κάστρου που κατά τους κλασσικούς χρόνους αποτέλεσε ναυτική βάση. Το μεγάλο και αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της παραλίας αυτής είναι η ησυχία και το μοναδικό τοπίο.

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Concept Store

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

House of P&J L.Fermor

My Kimolos Car

My Kimolos Car

Special Offers

Special Offers

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις