Τα κρασιά της Σαντορίνης

 

Οι ποικιλίες

Το ασύρτικο είναι μια ποικιλία με χαρακτήρα. Ή το λατρεύεις ή το μισείς. Στο μικροκλίμα της Σαντορίνης δίνει ένα κρασί με μεταλλικά στοιχεία, υψηλή οξύτητα και εκρηκτικό σώμα, που ταιριάζει με τον ηφαιστειογενή χαρακτήρα του νησιού. Οι άλλες βασικές ποικιλίες είναι το αθήρι, το αϊδάνι (λευκές ποικιλίες), η μαντηλαριά και το μαυροτράγανο (κόκκινες). Ταυτόχρονα το νησί έχει και αρκετές, σπάνιες πλέον, ντόπιες ποικιλίες, τις λεγόμενες «ξενόλοες», όπως το βουδόματο, το κατσανό, η γαϊδουριά, η φλασκιά, το ποταμίσι, το μαυράθηρο, το αϊτονύχι κ.λπ. Κάποιοι οινοποιοί ξεκίνησαν πρόσφατα οινοποιήσεις τέτοιων ποικιλιών.

 

Οινοποιεία

Σήμερα η Σαντορίνη αποτελεί τον πρώτο τόσο οργανωμένο οινοτουριστικό προορισμό με επισκέψιμα οινοποιεία, καλά εστιατόρια και γευσιγνωσίες.

 

BOUTARI Σαντορίνη

Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης είναι ένας άνθρωπος που αγαπά το κρασί και το αμπέλι, βαθιά μέσα από το κύτταρό του. Με ενθουσιασμό λέει για τη Σαντορίνη: «Θα μείνει στην ιστορία ως ένα μέρος εκπληκτικής ομορφιάς και ως τόπος που παράγει πάρα πολύ καλό κρασί». Το οινοποιείο είναι το μόνο του νησιού που παραμένει σταθερά επισκέψιμο και τον χειμώνα. Μπορείτε να διαλέξετε πρόγραμμα με ξενάγηση σε πέντε γλώσσες και γευστικές δοκιμές διαφορετικών τύπων. Πρόκειται για ένα μοντέρνο οινοποιείο.

Μετά το Μεγαλοχώρι, στον δρόμο για το Ακρωτήρι, τηλ. +30 22860 81011

 

Κάναβα Ρούσσος

Είναι πράγματι συγκινητικό να βρίσκεσαι μέσα στην παλαιότερη κάναβα της Σαντορίνης. Το οινοποιείο της οικογένειας Ρούσσου υπάρχει από το 1836. Αυτό που χαρακτηρίζει την οικογένεια Ρούσσου είναι ο σεβασμός στην παράδοση. Εδώ, εκτός από ξενάγηση στην κάναβα, θα κάνετε και γευσιγνωσία κρασιών στην αυλή με την κληματαριά.

Μέσα Γωνιά, Επισκοπή, τηλ. +30 22860 31349

 

Κτήμα Σιγάλα

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1991. Τώρα καλλιεργούνται 2.200 εκτάρια με ποικιλίες του νησιού και παράγονται κρασιά βραβευμένα σε διάφορους διαγωνισμούς. Θα ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και θα καθίσετε στη σκεπασμένη με πέργκολα αυλή για να δοκιμάστε τα κρασιά, συνοδεύοντάς τα, αν επιθυμείτε, με τοπικούς μεζέδες, αγναντεύοντας τα αμπέλια, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Μπαξέδες, τηλ. +30 22860 71644

 

Κτήμα Αργυρού

Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903. Σήμερα, ο Ματθαίος Αργυρός συνεχίζει την ιστορία του Κτήματος, εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά οινοποίησης, που δίνει έμφαση στην προστασία των μοναδικών ποικιλιών της Σαντορίνης αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η συνολική έκταση του αμπελώνα ανέρχεται περίπου στα 300 στρέμματα. Το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα βρίσκεται στις πλαγιές της Επισκοπής, όπου είναι και οι παλαιότερες ρίζες ασύρτικου (μέση ηλικία 150 ετών), ενώ παράλληλα, καλλιεργούνται και άλλες γηγενείς ποικιλίες, όπως αϊδάνι, αθήρι και μαυροτράγανο. Η καλλιέργεια του αμπελώνα βασίζεται στις παραδοσιακές μεθόδους, γίνεται με γνώμονα την άριστη ποιότητα του σταφυλιού και γι' αυτό τα αμπέλια είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα.

Επισκοπή Γωνιά, τηλ. +30 22860 31489, Δευτ.-Σάβ. 9.00-20.00, Κυρ. 10.00-17.00

 

Γαία Οινοποιητική

Tο οινοποιείο βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στη θέση Βραχειές, μεταξύ του Καμαρίου και του Μονόλιθου, πάνω στη θάλασσα και κοντά στο αεροδρόμιο. Πάνε δέκα και πλέον χρόνια από τότε που ένα παλιό εργοστάσιο ντομάτας –το πετρόκτιστο βιομηχανικό κτίριο– στην Έξω Γωνιά μεταμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό, σύγχρονο οινοποιείο. Εκεί ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, από τους σύγχρονους οινοποιούς με άποψη, έφτιαξε το 1994 ένα κρασί –τον πρώτο Θαλασσίτη– που για την εποχή τάραξε τα νερά της ελληνικής οινοποιίας. Επιπλέον εδώ παράγεται και ένα γλυκό ξίδι αποκλειστικά από ασύρτικο που παλαιώνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τουλάχιστον πέντε χρόνια. Από τη φετινή σεζόν το οινοποιείο της Γαίας Οινοποιητικής στη Σαντορίνη είναι επισκέψιμο καθημερινά 11.00-19.00.

Έξω Γωνιά, τηλ. +30 22860 34186.

 

Vassaltis Vineyards Winery

Καινούργιο οινοποιείο στο δρόμο για την Οία από τον Γιάννη Βαλαμπού και τους οινολόγους Η. Ρουσάκη και Γ. Παπαοικονόμου, που προσθέτει μια άκρως ενδιαφέρουσα στάση για τους λάτρεις του κρασιού στον οινικό χάρτη της Σαντορίνης. Η επίσκεψή σας εδώ περιλαμβάνει ξενάγηση στον αμπελώνα, επίσκεψη στους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης, καθώς και γευσιγνωσίες των κρασιών του οινοποιείου.

Αγία Ειρήνη, Βουρβούλος, τηλ: 22860 22211

Ωράριο Λειτουργίας: 11.00-20.00


Οινοποιείο Γαβαλά

Η οικογένειά του ασχολείται με το κρασί περισσότερο από 300 χρόνια. Τρέλα του ιδιοκτήτη, να αναδεικνύει σπάνιες ποικιλίες. Εκείνος οινοποίησε ποικιλίες όπως το κατσανό και η γαϊδουριά, που κανείς άλλος δεν χρησιμοποιούσε στο νησί. Το οινοποιείο του βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι και είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Σαντορίνης. Στην κάναβα του οινοποιείου οδηγείσαι μέσα από ένα πέτρινο τούνελ, φωτισμένο και διαμορφωμένο ώστε να διηγείται την ιστορία του οινοποιείου.

Μεγαλοχώρι, τηλ. +30 22860 825520

 

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης είναι ένας από τους επιτυχέστερους και πιο καινοτόμους νέους οινοποιούς. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας Χατζηδάκη, εντός της ζώνης Σαντορίνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, βρίσκεται το οινοποιείο του, που, παρότι είναι το μικρότερο οινοποιείο του νησιού, στεγάζει εξαιρετικά κρασιά. Η Σαντορίνη εσοδείας 2000 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο κρασί εσοδείας 2002 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιών και Ποτών που έγινε το 2003 στο Λονδίνο. Η κορυφαία διάκριση ήρθε για τη Σαντορίνη εσοδείας 2003: χρυσό μετάλλιο στα βραβεία του περιοδικού Decanter.

Αν θέλετε να τους επισκεφθείτε (το οινοποιείο δεν είναι οργανωμένο), τηλεφωνήστε στα +30 22860 32552, 32466, 6973 989158. Πύργος Καλλίστης

 

Kasteli Wines

Στην Αγία Παρασκευή του Βόθωνα ο οινολόγος Ευ. Καραμολέγκος οινοποιεί σχεδόν πειραματικά στην κάναβά του (οινοποιείο) με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό τα σταφύλια του οικογενειακού αμπελώνα, που καλλιεργείται παραδοσιακά με σεβασμό στην προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της Σαντορίνης.

Βόθωνας, Αγία Παρασκευή, επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο +30 22860 32047

 

Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου

Πρόκειται για ένα οινοποιείο με ιστορία. Οι παππούδες τους, που ήταν από τη Σπάρτη, πουλούσαν λάδι στη Σύρο. Κάποια στιγμή οι άνεμοι τους έβγαλαν στη Σαντορίνη, όπου κατάλαβαν ότι το κρασί είχε μεγάλες δυνατότητες, οπότε εγκαταστάθηκαν μόνιμα εδώ και αφοσιώθηκαν στο κρασί. Μέσα σε 20 χρόνια έφτιαξαν δικά τους πλοία και άρχισαν τις εξαγωγές στη Ρωσία, από το 1870 έως το 1917. Αυτό που κάνει το οινοποιείο ξεχωριστό είναι το εντυπωσιακό μουσείο στις υπόσκαφες κάναβες, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και του σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 έως και σήμερα.

Βόθωνας, τηλ. +30 22860 31322

 

Santo Wines

H Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ιδρύθηκε το 1947 και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στη Σαντορίνη με περίπου χίλια ενεργά μέλη: μεταξύ αυτών και όλοι οι αμπελουργοί της Σαντορίνης. Το οινοποιείο έχει χτιστεί σε επίπεδα ώστε με τη βαρύτητα να εξοικονομείται ενέργεια. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα σύγχρονα οινοποιεία σε σχεδιασμό και το μεγαλύτερο στο νησί σε χωρητικότητα. Μοναδικό θέαμα τα σταφύλια που λιάζονται για το βινσάντο τον Σεπτέμβριο στα μπαλκόνια πάνω στην καλντέρα, αφού είναι ίσως το μοναδικό με θέα στην καλντέρα. Ενημερωμένο σημείο πωλήσεων με κρασιά και διάφορα προϊόντα.

Πύργος, τηλ. +30 22860 22596, 25128

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Concept Store

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

House of P&J L.Fermor

Press

Press

Special Offers

Special Offers

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις