Αξιοθέατα

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας τα μονοπάτια Φηρά – Οία και Καμάρι – Περίσσα προσφέρουν ανεπανάληπτες ευκαιρίες για άσκηση και φωτογράφιση. Οι παραλίες τα νότια του νησιού ενδείκνυνται για χαλάρωση, διασκέδαση και θαλάσσια σπορ. Είτε επισκέπτεστε το νησί ως ζευγάρι, μόνος ή οικογενειακά, οι επιλογές για θαλάσσιες και χερσαίες εκδρομές είναι πολλές και καλύπτουν τις προσδοκίες κάθε ταξιδιώτη.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και γεωλογικές συνθήκες του νησιού έχουν συντελέσει στη δημιουργία αμπελώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, δύο γηγενείς ποικιλίες του νησιού η καλλιέργεια των οποίων χάνεται στο βάθος του χρόνου, απαντώνται σε αφθονία στο μικρό αυτό Κυκλαδίτικο νησί.

 

Ακρωτήρι Θήρας

'Ενα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ.). Κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) υπήρχε οικισμός στο Ακρωτήρι. Κατά τη Μέση και την Πρώιμη Ύστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) ο οικισμός αυτός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου.

Η μεγάλη του έκταση (περίπου 200 στρέμματα), η άριστη πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα περίτεχνα πολυόροφα κτήρια του με τον έξοχο τοιχογραφικό διάκοσμο, την πλούσια επίπλωση και οικοσκευή μαρτυρούν για τη μεγάλη του ανάπτυξη.

Τα ποικίλα εισηγμένα προϊόντα που βρέθηκαν μέσα στα κτήρια δείχνουν πόσο ευρύ ήταν το πλέγμα των εξωτερικών σχέσεων του Ακρωτηρίου. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Μινωική Κρήτη αλλά βρισκόταν σε επικοινωνία και με την Ηπειρωτική Ελλάδα, τη Δωδεκάνησο, την Κύπρο, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Η ζωή στην πόλη τελείωσε απότομα το τελευταίο τέταρτο του 17ου π.Χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας ισχυρών σεισμών. Η έκρηξη του ηφαιστείου ακολούθησε. Τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτήρια και το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και στην Πομπηία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Κτίσθηκε το 1960 για να αντικαταστήσει το παλαιό μουσείο, που είχε κατασκευασθεί το 1902 και το οποίο καταστράφηκε στους σεισμούς του 1956. Η ανέγερση του νέου Μουσείου ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο.

Συλλογές που περιλαμβάνει:

 • Γλυπτά από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
 • Επιγραφές από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
 • Κεραμική και πήλινα ειδώλια από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή.

Αρχαιολογική Περιοχή Αρχαίας Θήρας

Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος σε μία περιοχή που κατοικούνταν για περισσότερα από 1.000 χρόνια και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε ένα βράχο με υψόμετρο 369 του Μέσα Βουνού, ανάμεσα στους σημερινούς οικισμούς Περίσσα και Καμάρι. Η θέση του οικισμού είναι στρατηγικής σημασίας πράγμα που διαπιστώθηκε και από τους Λακεδαιμόνιους αποίκους στις αρχές του 8ου πχ αιώνα. Ο αρχηγός των αποίκων ήταν ο Θήραςαπό στον οποίο οφείλεται και το σημερινό επίσημο όνομα του νησιού.

Για πάρα πολλά χρόνια ο οικισμός, η πόλη-κράτος της Θήρας, ήταν το μοναδικό αστικό κέντρο του νησιού ενώ πολύ αργότερα δημιουργήθηκαν άλλοι έξι μικρότεροι οικισμοί. Στα Βυζαντινά χρόνια κυρίως χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών ως καταφύγιο από της επιδρομές των πειρατών. Αυτή η πολύχρονη ανοικοδόμηση στο αρχαιολογικό χώρο έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των παλαιότερων οικημάτων για την ανέγερση νέων και έτσι σήμερα, τα εναπομείναντα ευρήματα είναι από την ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Πολλά από τα ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών.

Επιγραμματικά πρέπει να αναφερθεί πως στους ναούς, στα ιερά, στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες κλπ επικρατεί λιτή αρχιτεκτονική, πράγμα αναμενόμενο λόγω των γενικότερων ιδεολογικών απόψεων των πρώτων αποίκων. Ο επισκέπτης πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί την οργάνωση της πόλης και τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της. Τα κυριότερα μνημεία προς επίσκεψη του χώρου είναι:

 • Η Αγορά που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στην πόλη.
 • Η Βασιλική στοά με αγάλματα της οικογένειας του Καίσαρα.
 • Το Ιερό της Αρτέμιδος.
 • Ο Ναός του Διονύσου δωρικού ρυθμού.
 • Το Θέατρο.
 • Το Γυμνάσιο των Νέων.
 • Η Αγορά των Θεών με δεσπόζον το Ιερό του Κάρνειου Απόλλωνα.
 • Τα Νεκροταφεία

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας είναι μοναδικό στο είδος του Περιφερειακό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι, από τις παλαιές ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη θέση Ποταμός, από τις ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων σε διάφορες θέσεις της Θήρας, από περισυλλογές και παραδόσεις. Με την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων από τις χιλιάδες που υπάρχουν στις αποθήκες, μια πορεία δυναμική και δημιουργική που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ένα από τα σπουδαιότερα αιγαιακά κέντρα κατά τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ.

Το Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες αλλά και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.). Παράλληλα φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της προϊστορίας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι όλα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του κτηρίου (τρίτη στάθμη), εμβαδού 600 τ.μ., ενώ ο πρώτος όροφος (δεύτερη στάθμη) στεγάζει περιοδικές εκθέσεις, που παρέχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται το πολυπληθές υλικό των αποθηκών που καταλαμβάνουν το ισόγειο του κτηρίου (πρώτη στάθμη).

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις που αξίζει να επισκεφθείτε:

Αρχοντικό Αργυρού, Μεσαριά

Το αρχοντικό κτίστηκε στη Μεσαριά, το 1888. Ανήκε στον ντόπιο κτηματία και έμπορο κρασιών Γεώργιο Εμμ. Αργυρό και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα νεότερα μνημεία στη Σαντορίνη. Μορφολογικά συνδυάζει την τοπική αρχιτεκτονική με εκλεκτικιστικά στοιχεία. Εξαιρετικής τέχνης είναι οι οροφογραφίες. Σώζονται όλα τα έπιπλα και τα σκεύη στον πρώτο όροφο.

Το κτίσμα έπαθε σοβαρές ζημιές στη διάρκεια του σεισμού του 1956 και αποκαταστάθηκε πλήρως μετά από χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1985 χαρακτηρίστηκε ως «έργο τέχνης». Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra, ως μνημείο διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λαογραφικό Μουσείο Μανώλη Λιγνού, Κοντοχώρι Φηρών

Το Λαογραφικό μουσείο Εμμανουήλ Λιγνού απέχει μόλις 1 χλμ. από το κέντρο των Φηρών, και βρίσκεται στο Κοντοχώρι. Δημιουργήθηκε από τον Εμμανουήλ Αντ. Λιγνό, νομικό, δημοσιογράφο και διευθυντή της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα». Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι του 1861. Στα δωμάτια αποτυπώνεται η εικόνα του παραδοσιακού σπιτιού. Εχουν διαμορφωθεί επίσης:

 • υπόσκαφο σπίτι
 • κάναβα
 • σπηλιά που ήταν παλιό ορυχείο ελαφρόπετρας
 • παραδοσιακό καφενείο
 • εργαστήρια (ξυλουργείο, βαρελάδικο, υποδηματοποιείο, καλαϊτζίδικο κ.α), με τα αυθεντικά τους αντικείμενα

Θα απολαύσετε τις ηλιόλουστες μεγάλες αυλές με λουλούδια και καθιστικά και μπορείτε να προσκυνήσετε στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Λειτουργεί και πινακοθήκη με έργα γνωστών ζωγράφων, εμπνευσμένα από τη Σαντορίνη.

Εκθεση μουσικών οργάνων

Η έκθεση αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μουσικών οργάνων στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Κοινοτικού καταστήματος Οίας και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010. Περιλαμβάνει δημιουργήματα από τη συλλογή του Χριστόδουλου Χάλαρη, συνθέτη και μουσικολόγου. Mουσικά όργανα που είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών και έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πηγές και τα ιστορικά στοιχεία ως προς την ύπαρξη και τη χρήση τους, από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τη βυζαντινή εποχή.

Η μουσική παράδοση κάθε τόπου δίνει στοιχεία για τον πολιτισμό του και την εξέλιξή του στον χρόνο, έτσι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μουσικά όργανα από το 2.800 π.Χ έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ανακατασκευή των μουσικών οργάνων. Η τοποθέτηση των εκθεμάτων έγινε κατά χρονολογική σειρά και οι ενότητες που υπάρχουν είναι επιγωνίων, φορμίγων, ψαλτηρίων, πνευστών, κρουστών και πανδουλίδων.

Ναυτικό μουσείο Οίας

Τα ίχνη της ναυτικής ιστορίας του νησιού ανέλαβε να διασώσει το 1951 ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας και το 1956 ιδρύθηκε το Ναυτικό μουσείο, στην Οία. Από το 1990 στεγάζεται σε ένα ωραίο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα, δωρεά της Οιάτισσας Ντίνας Μανωλέσσου-Μπιρμπίλη. Περιλαμβάνει όλων των ειδών τα εκθέματα που αφορούν την ιστορία της ναυτιλίας στο νησί, κυρίως στη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Εκτίθενται σπάνια ακρόπρωρα, άγκυρες, ναυτικές κασέλες, εξάντες, εξαρτήματα ναυτιλιακού εξοπλισμού, μοντέλα παλιών και νεότερων πλοίων που ανήκαν σε Σαντορινιούς καραβοκύρηδες, υδατογραφίες ιστιοφόρων, σπάνια έγγραφα και βιβλία, ναυλοσύμφωνα και προικοσύμφωνα, διαθήκες. Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μπελλώνειο

To κτίριο του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Ιδρύματος ανεγέρθη το 1994 από τους αδερφούς Λουκά και Ευάγγελο Μπελλώνια, κατόπιν συστάσεως του ομώνυμου μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος. Βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία των Φηρών και έχει ως στόχο την προαγωγή των γραμμάτων και των Τεχνών στο νησί.

Φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη με 35.000 τόμους η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με τις νέες εκδόσεις. Επίσης, αίθουσα εκδηλώσεων και Εντευκτήριο. Η βιβλιοθήκη του είναι σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαντορίνης. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 1994, περιλαμβάνοντας, αρχικά 3.000 τόμους από την προσωπική συλλογή των ιδρυτών. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια εκτός από τη γενικότερη πολιτιστική συνεισφορά της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού και έχει σαν σκοπό την προώθηση της έρευνας, την ενημέρωση και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Εκθεση ορυκτών και απολιθωμάτων

Η συλλογή Ορυκτών και Απολιθωμάτων, δημιουργήθηκε στην Περίσσα το 2006, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας. Βρίσκεται κοντά στον ναό του Τιμίου Σταυρού. Στις προθήκες εκτίθενται ορυκτά και απολιθώματα από τη Θήρα, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αρχαιότερο από τα εκθέματα χρονολογείται 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το νεότερο 50.000 χρόνια! Μεταξύ άλλων θα δείτε μια πλούσια συλλογή ορυκτών μεγάλης αξίας από το Λαύριο.

Από τα απολιθώματα, που καλύπτουν όλες τις ομάδες οργανισμών, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα φυτικά απολιθώματα ελιάς, σχίνου και φοίνικα που προέρχονται από την Καλντέρα της Σαντορίνης και χρονολογούνται στα 50.000-60.000 χρόνια από σήμερα. Πρόκειται για σπάνια παλαιοχλωρίδα, μοναδική στο χώρο της Μεσογείου, που αποτελεί ουσιαστική μαρτυρία για την εξελικτική πορεία των φυτών του παρελθόντος στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Το Μουσείο Οίνου

Το μοναδικό στην Ελλάδα, υπόσκαφο Μουσείο Οίνου , 8 μέτρα κάτω από τη γη και μήκος 300 μέτρων, σε σχήμα λαβύρινθου, παρουσιάζει την ιστορία του κρασιού και τη ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 έως το 1970.

Με αναπαραστάσεις από κινητά και ακίνητα ομοιώματα, αυτόματη προσωπική ηλεκτρονική ξενάγηση σε δεκατέσσερις γλώσσες ( Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Κινεζικά, Κορεατικά, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Ρουμάνικα, Βουλγαρικά, Πορτογαλικά, Διάλεκτος Βραζιλίας) ο επισκέπτης περιηγείται στην ιστορία του κρασιού. Υπάρχουν επίσης 8 ακόμη γλώσσες σε βιβλίο ( Πολωνικά, Τσεχικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Φιλανδικά, Δανέζικα Σερβικά, Βουλγαρικά).

Δραστηριότητες

Θαλάσσιες Εκδρομές

Ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης, του ηφαιστείου και της Θηρασίας είναι ενοικιάζοντας ένα πολυτελές ταχύπλοο ή catamaran η επιλέγοντας μια εκδρομή όπου θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε και άλλους επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας!

Water Sports

Η Περίσσα και το Καμάρι είναι οι ιδανικές παραλίες για θαλάσσια σπορ, στο Mediterranean Dive, στο Santorini Dive Center και το Wave Sport Club, θα βρείτε από απλό jet ski, κανό και μπανάνες μέχρι wind surfing. Για τους νεαρούς επισκέπτες υπάρχει και το Water Park.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας!

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Concept Store

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

House of P&J L.Fermor

Press

Press

Special Offers

Special Offers

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις