Η Κίμωλος από τα αρχαία χρόνια ήταν «μονόπολις». Έτσι και σήμερα έχει ένα μόνο Χωριό, όπου δεν υπάρχει μια μεγάλη κεντρική πλατεία, αλλά αρκετές μικρές όπως: της Θεοσκέπαστης, του Γιωργηλά (με πηγάδι), του Κάμπου (όπου και η Παιδική Χαρά), ενώ η μεγαλύτερη είναι αυτή του Σχολείου. Μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχουν ελάχιστους κατοίκους, είναι η Ψάθη (λιμάνι), η Γούπα, του Καρά, τα Πράσα, η Αλυκή, η Μπονάτσα και της Δέκας.

Περιηγηθείτε στα σοκάκια του Χωριού και ανακαλύψτε τις γραφικές κυκλαδίτικες πινελιές του. Για να μάθετε περισσότερα για τον τόπο, προτείνουμε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό απέναντι από το ναό της Οδηγήτριας, το Λαογραφικό μέσα στο Κάστρο και το Ναυτικό Μουσείο.

Με το ταχύπλοο θαλάσσιο ταξί μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού και να χαρείτε τις παρθένες βορινές παραλίες του νησιού ή να επισκεφθείτε τη γειτονική Πολύαιγο, τη Μήλο ακόμη και τη Σίφνο.

Εάν αγαπάτε την πεζοπορία, δεκάδες αγροτικά μονοπάτια σάς οδηγούν σε κάθε σημείο της Κιμώλου.

 

Γεωλογία

Ενετοί και Φράγκοι ονόμασαν την Κίμωλο «Αρζαντιέρα» δηλαδή Ασημένια για τα γκριζόλευκα βράχια της. Κάποιοι περιηγητές πίστευαν ότι το όνομα οφείλεται σε αρχαία ορυχεία αργύρου, τα οποία όμως δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, που αποτελούνται κυρίως από μεταμορφωμένα πετρώματα, η Κίμωλος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της προϊόν έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας καθώς βρίσκεται στην εξωτερική ζώνη του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου και τα ίχνη της ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι εμφανή σε πολλά σημεία του νησιού: θερμές πηγές και ασυνήθιστοι γεωλογικοί σχηματισμοί που συνθέτουν τοπία σπάνιας ομορφιάς.

 

Το Σκιάδι

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι ονομάζουν «Σκιάδι». Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα: αγκαλιάζει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού (Ελληνικά, Μαυροσπήλια, Αθηνιάς) καθώς επίσης και ένα μεγάλο μέρος της Μήλου. Η δημιουργία του οφείλεται στα διαφορετικά πετρώματά του, με το πιο μαλακό της βάσης να διαβρώνεται από τους ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή που είναι πιο σκληρή, να παραμένει σχεδόν άθικτη.

Συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και είναι πραγματικά αξιοθέατο.

 

Εκκλησίες

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος αριθμεί πάνω από ογδόντα εκκλησιές και ξωκλήσια, με πολλές από αυτές να είναι πραγματικά μοναδικές για την αρχιτεκτονική τους αξία, τα τέμπλα και τις εικόνες τους.

Παραλίες στην Κίμωλο

Η Κίμωλος διαθέτει μοναδικές παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε:

Ρέμα

Ψαροχώρι με σκηνικό έναν επιβλητικό βράχο και τα σύρματα (σπηλιές όπου φυλάσσονται οι βάρκες το χειμώνα). Μπορείτε να πάτε με τα πόδια από το Μύλο.

Κλίμα

Ήσυχη παραλία με άμμο, στο δρόμο για τα Πράσα.

Πράσα

Οργανωμένη με Beach Bar και μουσική, αποτελεί την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού. Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με λευκή άμμο και γαλάζια νερά.

Στην είσοδο του οικισμού υπάρχουν ιαματικά λουτρά, η λειτουργία των οποίων δεν είναι συνεχής.

Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι

Παραλίες η μια δίπλα στην άλλη με αρμύρες, σκίνους και ρηχά πεντακάθαρα νερά. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε ποικίλες ταβέρνες.

Η Μπονάτσα είναι οργανωμένη με Beach Bar.

Ελληνικά, Μαυροσπήλια

Αν ο καιρός σάς το επιτρέψει, στα Ελληνικά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αρχαία βυθισμένη πόλη και τους τάφους, ενώ στα Μαυροσπήλια θα απολαύσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Πρόκειται για παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, προσβάσιμες με δικό σας σκάφος, με το θαλάσσιο ταξί κάνοντας το γύρο του νησιού ή και με αυτοκίνητο.

Σπηλιά της Γερακιάς

Εξωτική σπηλιά με υπέροχα τιρκουάζ νερά. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με το θαλάσσιο ταξί κάνοντας το γύρο του νησιού.

Μοναστήρια, Σούφι, Αγιόκλιμα

Απομονωμένοι κόλποι. Στο Αγιόκλιμα υπάρχει θερμή πηγή που αναβλύζει στην ακροθαλασσιά. Η πρόσβαση γίνεται με θαλάσσιο ταξί ή με αυτοκίνητο τετρακίνησης (4Χ4).

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία

Προορισμοί

Προορισμοί

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Aria Concept Store

Aria Concept Store

Τιμές & Κρατήσεις

House of P&J L.Fermor

Press

Press

Special Offers

Special Offers

Τιμές & Κρατήσεις

Κρατήσεις